Aikuisen naisen elämää muutoksen polulla
Tämä juttu on kirjoitettu naisnäkökulmasta, mutta koskee samalla tavalla myös miehiä Moni meistä haluaa jossain vaiheessa elämää muutosta elämäänsä, ja tekee päätöksen muuttua tai muuttaa jotain olennaisia asioita omassa elämässä tai arjessa.
Varsinkin siinä vaiheessa kun alkaa olla aikuisen naisen iässä, ja lapset ovat lentäneet maailmalle tai elämä alkaa muuten vain tuntua aina samalta. Muutos voi olla tärkeä, helppo, haasteellinen tai aivan itsestään selvä asia. Sitä on kaivannut jo pidempään.
Iän karttuessa alkaa ymmärtämään, että elämä on tässä ja nyt. Pelivuosia ei ole enää määrättömästi jäljellä. Nuorena ajattelee helposti, että aikaa on ja voi tehdä sitten joskus mitä haluaa. Ei ole kiirettä mihinkään eikä muuttaa mitään. Jossain kohtaa huomaa, että jos aikoo tehdä jotain niin on kohta tehtävä.
Sitten alkaa miettimään, että vieläkö sitä voi tehdä elämässään muutoksia. Useimmiten elämänmuutos vaatii kuitenkin töitä muutoksen eteen. Se vaatii ratkaisuja, ja sisua toteutukseen. On paljon helpompi jättää se toteuttamatta, jos epäröi. Kuitenkin muutos jää kaivelemaan, ja ehkä jonain päivänä miettii, että miksi en sitten toteuttanut sitä mitä halusin.
Olen joskus kysynyt itseltäni, mitä on jäänyt sellaista tekemättä mikä harmittaa? En ole saanut kovinkaan montaa vastausta sisältäni. Olen kysynyt tätä ihan rehellisesti. Olen siis tyytyväinen elämääni, ja toteuttanut ne muutokset mitä olen haikaillut.
Onko muutos ulkoisten olosuhteiden vaikutusta ja joudut vain sopeutumaan?
Toisinaan näin käy halusimme sitä tai emme. Silloin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin sopeutua. Aikuisena naisena on oppinut sopeutumaan, mutta toisinaan muutoksen olessa mahdollinen, saattaa sitä haluta vieläkin enemmän kuin nuorempana. Jos ei siis ole vaihtoehtoja, silloin on paras miettiä mikä on paras mahdollinen tapa tulla toimeen uudessa elämäntilanteessa. Millaista apua tarvitset helpottaaksesi sopeutumista uuteen tilanteeseen.
Jos itse haluat muuttaa jotain elämässäsi eli sopeutua uusiin elämäntapoihin
Tämä on myös oppimisprosessi, joka on käytävä läpi. Muilta ihmisiltä saatava kannustus auttaa sopeutumaan. Muutos pitää myös itse hyväksyä. Monesti ”taistelemme” muutosta vastaan. Vaikka emme ehkä itsekään aina tiedosta sitä riittävän hyvin. Jos muutos on haluttu, niin sitä kohti lähtee innolla tekemään töitä. Sen ollessa pakollinen tilanne, saattaa se muuttua lähes taisteluksi itsensä kanssa.
Itsensä kiittäminen onnistumisesta ja palkitseminen ovat oiva keino muutoksen läpiviemiseen. On myös tärkeää muistaa, että muutosprosessiin kuuluu erittäin usein repsahtaminen. Se ei ole epäonnistumista, vaan yksinkertaisesti kehitystä kohti pysyvämpää muutosta. Niistä oppii aina itsestään lisää, kun vain näkee ne oppimisen paikkoina.
Ennen muutosta pohdi onko elämäntilanne sopiva halutulle muutokselle?
Fyysiset muutokset vaativat myös henkisiä voimavaroja. Jos elämätilanne muuten on haastava ja stressaava, vaikka työn osalta, saattaa muutoksen läpivieminen tuntua jopa ylivoimaiselta. Tällöin kannattaa ottaa pieni aikalisä tai ainakin hidastaa tahtia muutoksen osalta. Muutos pitäisi pystyä viemään osaksi arkea, ja joskus se vain ei ota onnistuakseen kaiken muun keskellä. Silloin olet ehkä yrittänyt liian suurta muutosta kerralla, ja ota hieman takapakkia. Pienennä vaihdetta, ja mene ykkösellä, älä yritä pistää suoraan kolmosta päälle.
Oma tahtotila ja usko asiaan sekä muutokseen siirtävät kummasti vaikka kivenlohkareita pois tieltä. Onnistuminen on huomattavasti todennäköisempää, kuin jos koko ajan empii ja epäröi.
Elämä ei ole harjoitus vaan juuri tässä
Jos mittariin on alkanut tulla kilometrejä ja haluat vielä muutosta. Mahdollisesti jotain uusia alkuja, vaihtaa maisemaa, etsiä uutta tuulta purjeisiin niin aika vain pakosta hupenee. Voit siis aina keksiä verukkeita muutoksen siirtämiseen eteenpäin, mutta jos jotain oikeasti haluat, paras hetki tehdä jotain asian eteen on yleensä nyt juuri.
Voit pohtia muutosta myös onko se järkevää. Sitä teemme paljon, mietimme onko järkevää vai ei. Teemme sitten sitä järkevää. Tunne ja järki saattavat olla erimieltä, ja järki voittaa kyllä aika helposti. Järki käskee jatkamaan tai tekemään ehkä siten kuin on tehty tähänkin asti.
Järki kertoo sinulle sen mikä on ulkoisesti arvioiden oikein. Tunne taas kertoo sinulle mikä on sisäisesti sinusta oikein ja sinulle hyväksi. Aina tunne ei vie kuitenkaan oikeaan suuntaan. Tunne voi joskus aiheuttaa sen että haluamme hetken mielihyvää, nostaa egoamme tai miellyttää muita. Jos kuitenkin sisäinen tunne on aito halu ja innostus, sitä kannattaa kuunnella. Järjen perusteella saatat pysyä nykytilanteessa hamaan tappiin asti, ja olla tyytymätön elämääsi. Et uskalla järjen taistellessa vastaan tehdä muutosta. Kuuntele siis sisäistä tunnettasi.
Koskaan ei voi tietää mitä hyvää tapahtuu seuraavaksi
Odotatko parasta vai pahinta? Pelkäätkö muutoksen tekemistä vai sitä mitä se tuo tullessaan? Vai pelkäätkö ettet tiedä mitä se tuo tullessaan? Luotatko siihen että asiat järjestyvät tai pelkäätkö etteivät järjesty?
Suhtaudutko epävarmuuteen elämässäsi innostuneesti ja odottavasti? On itseasiassa todella hyvä juttu, että emme tiedä mitä kaikkea tulevaisuus tuo meille tullessaan. Se on varsin innostavaa ja inspiroivaa. Voit tietää suunnan, mutta et jokaista yksityiskohtaa.
Muutos on kuitenkin mahdollisuus, jonka joko hyödynnät tai sitten et.
Paina kaasua ja anna mennä, jos niin haluat!
Toteuttamisesta voit lukea lisää täältä ja. myös tästä jutusta