Kiskaisiko korona meidät miettimään elämän tärkeitä asioita?
Koronavirus saapui suomeen muutama viikko sitten pyörremyrskyn lailla. Tuo näkymätön uhka rajoittaa elämäämme päivittäin. Sosiaalinen kanssakäyminen on käynyt vähiin livenä.
Onko enää väliä mikä statuksemme on tai mitä omistamme. Muuttuiko tärkeysjärjestys kertaheitolla ihmisläheisempään suuntaan? Läheiset ovat tulleet tärkeiksi. Meillä on huoli kanssaihmisistä ja emme voi huolehtia edes sairaista tai vanhuksista. Emme pääse heidän luokseen. Joudumme elämään lähes eristyksissä ja moni kokee yksinäisyyttä. Muuttuuko materia toisarvoiseksi tämän myötä ja nouseeko elämän perusasiat tärkeämmiksi? Vielä ei kukaan tiedä mitä seuraa koronan jälkeen. Varmaa on, että jotain muuttuu.
Pelkkä kontaktointi ihmisten kanssa elää uudenlaista elämää. Nyt lähes kaikki kontaktointi tapahtuu puhelimen ja nettiyhteyksien kautta. Sosiaalisen median aktiivisuus on todella nopeasti aktivoitunut entisestäänkin. Voimme viettää sosiaalista elämää etänäkin läheistemme ja ystäviemme kanssa. Tänä päivänä voi vain todeta että onneksi on tekniikka, etäyhteydet ja some. Työntekoa voidaan monella alalla siirtää vallan etänä tehtäväksi. Olen itse yksi niistä, joka tekee tällä hetkellä kaikki työt etänä. Ei se minun mielestäni yhtä antoisaa ole, mutta yllättävän hyvin on toiminut. Välillä tämä etäily on oikein kivaakin, mutta täytyy myöntää, että kyllä ihmisten kanssa toimiminen livenä on vielä kivempaa.
Tästä alkaa tulla kohta uusi normaali. Ei ole enää epänormaalia siirtyä työpöydän ja koneen ääreen tekemään työtä verkon välityksellä. Tavata ihmisiä työympäristössä, joka on verkossa. Ei enää samassa huoneessa tai tilassa. Kuinka nopeasti ihminen tottuukaan muutokseen, varsinkin kun on pakko. Ei ole vaihtoehtoja, jolloin hyväksyy tilanteen nopeasti.
Voi vain kuvitella, jos sama tilanne olisi ollut parikymmentä vuotta sitten. Silloin ei ollut somea eikä tekniikka mahdollistanut työntekoa samalla tavalla etänä kuin se tänä päivänä on mahdollista.
Somesta on tullut tiedon etsimisen kanava
Netti ja some on myös todella tehokas kaikenlaisen tiedon levittämiseen tällaisena aikana. Sitä voidaan hyödyntää hyvin ja huonosti. Tälläisen kriisin aikaan erilaiset valheelliset uutiset ja jutut liikkuvat somen kautta nopeasti. Ne leviävät ympäri maailmaa todella tehokkaasti. Ylen uutisissa kerrottiin 13.2. ,että ”Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti helmikuun alussa taistelevansa koronaviruksen leviämistä vastaan kahdella rintamalla: itse viruksen leviämistä vastaan ja verkossa. ” Faktatieto, mutta myös viraalitieto levivät virusta nopeammin verkossa. Kaikki tieto ei pidä paikkaansa, ja on jo aiheuttanut valtavasti epätietoisuutta. Väärät ohjeet ja tiedot lisäävät ahdistusta ja toivoa. Nyt kannattaakin olla tarkkana mikä tieto on oikeaa. Onko sivulla oleva tietoa sellaisesta lähteestä, että se on luotettava. Tätä kannattaa katsoa.
Osa sosiaalisen median jäteistä on lähtenyt myös poistamaan valheellista tietoa sivuiltaan, koska siellä leviää infoa, neuvoja ja ohjeita, jotka saattavat olla myös terveydelle vaarallisia. Kaikkea ei kannata uskoa mitä kirjoitetaan.
SOME yhdistää ihmisiä
Somessa on kuitenkin näkynyt paljon hyvää tänä aikana. On perustettu auttajaryhmiä, neuvotaan ja autetaan ihmisiä. Yrittäjät ovat hakeneet erittäin paljon tukea somesta, ja saaneetkin sitä. On perustettu #ostapieneltä ryhmiä ym. muita, joissa yrittäjiä tuetaan. Some lisää selvästi yhteisöllisyyttä varsinkin tällaisen kriisin aikaan.
Keskustelu on siirtynyt someen, kun emme enää olekaan kasvokkain muiden ihmisten kanssa päivittäin. On hyvä kun on kanavia, joiden kautta pystyy juttelemaan muiden kanssa. Tämä lievittää ahdistustamme, ja toimii yhteydenpitokanavana.
On myös ollut hienoa huomata mitä kaikkea on jo keksitty tehdä. Konsertit, jumppa, tapaamiset jne ovat siirtyneet nettiin. Voimme etäyhteyksien kautta istua kotona soffalla konsertissa ym. On vielä vaikeaa nähdä mitä kaikkea tämä virus tuo tullessaan maailmaan. Varmaa on kuitenkin, että kehitys kulkee eteenpäin tämänkin tilanteen takia.
Tuleeko etäilystä arkipäivää?
Mielenkiintoista on nähdä kuinka tulevaisuudessa tämä vaihe vaikuttaa työntekoon. Tuleeko etätyöstä yhä hyväksyttävämpää. Aletaanko kokouksia, palavereja ym. lyhyitä tapaamisia pitää yhtä enemmän etänä. Tekniikka on nyt niin toimivaa tähän, että emme tarvitse enää samaa määrää live tapaamisia. Etäpaltsut ja muut tapaamiset ovat erittäin kustannustehokkaita. Kenenkään ei tarvitse lähteä mihinkään. Yritys säästää aikalailla työaikaa siinä, että ihmiset istuvat koneen ääressä ja hoitavat kaikki asiat sen kautta.
On todella jännä nähdä mitä kaikkea tästä syntyy. Kuinka paljon tulee uudenlaisia tapoja toimia, jotka muuttuvat arkipäiväiseksi toiminnaksi.
”Jokainen auringonlasku vie yhden päivän elämästämme,
mutta jokainen auringonnousu antaa meille uuden, toivoa täynnä olevan päivän.” Tämä elämänviisaus kolahtaa aina minuun, kun näen sen jossain kirjoitettuna. Huomenna on uusi päivä.
Sometetaan ja tuetaan toisiamme.