KasvuStoori – Onnen Kuplia
Olen Paula Jurvanen, 39-vuotias uusi sivutoiminen yrittäjä sekä taaperon äiti.
Yritykseni on Onnen Kuplia, jonka tavoittena on tukea tulevia äitejä ja vanhempia, jotta heidän kokemuksensa raskaudesta, synnytyksestä ja vauvavuodesta olisi mahdollisimman positiivinen. Onnen Kuplia hostaa aiheeseen liittyvää podcastia sekä järjestää äitiystapahtumia sekä webinaareja raskauden ja vauvavuoden tueksi.
Olen ammatiltani tapahtumanjärjestäjä ja olen ollut 10 vuotta töissä englantilaiselle tapahtumayritykselle, jossa vastaan johtoryhmässä tulevien tapahtumien suunnittelusta, sponsorihankinnoista sekä tapahtumien tuotannosta. Olen tehnyt tätä työtä Suomesta käsin vuodesta 2016. Vuonna 2019 sain ensimmäisen lapseni ja jäin äitiyslomalle. Olin palaamassa töihin juuri koronan sulkiessa matkailu- ja tapahtuma-alan keväällä 2020, joten jouduinkin suoraan lomautetuksi. Sanonkin, että korona antoi minulle ajan lahjan, jonka avulla perustin Onnen Kuplia tarkoituksena järjestää pieniä retriitinomaisia viikonloppuja synnytykseen valmistautuville äideille päätyöni ohessa.
Ajatus äitiystapahtumista oli kuitenkin syntynyt jo vuotta aiemmin lapseni syntymän myötä. Olin hyvin synnytyspelkoinen ja voin alkuraskauden huonosti. Matkustin paljon työni puolesta enkä ehtinyt ottaa selvää raskauteen liittyvistä aiheista kunnes loppuraskauden aikana pidin kaikki kertyneet lomani. Yhtäkkiä minulla olikin aikaa panostaa omaan hyvinvointiini ensimmäistä kertaa vuosiin. Päädyin sattuman kaupalta myös yksityiseen synnytysvalmennukseen, josta sain paljon vinkkejä raskauden viimeisten viikkojen hyvinvointiin ja varmuutta synnytykseen, joka oli lopulta niinkin positiivinen kokemus, että olisin halunnut synnyttää uudestaan jo kolme viikkoa synnytyksen jälkeen. Myös vauvavuosi oli huomattavasti positiivisempi kuin mitä julkisuudessa puhutaan. Näiden kokemusten pohjalta olin saanut ajatuksen tapahtumista, jotka tukevat uusia äitejä matkalla kohti positiivista kokemusta tästä ainutlaatuisesta ajasta.
Olen melkolailla tuumasta toimeen -tyyppi. En myöskään löytänyt mitään vastaavia tapahtumia tuleville äideille, joten päätin ryhtyä tuumasta toimeen ilman suurempia tutkimuksia. En ollut laittamassa myöskään suurta rahallista panostusta yrityksen aloittamiseen, niin uskalsin ryhtyä siihen ilman suurta pohdintaa kesäkuussa 2020. Aloitinkin ottamalla yhteyttä mahdollisiin ohjaajiin, jotka olivat kaikki erikoistuneita äitiysalan ammattilaisia ja nopeasti minulla olikin ensimmäisen tapahtuman ohjelma kasassa. Tapahtuman järjestäminen on ollut yrityksen helpoin osa, olenhan järjestänyt tapahtumia vuosia.
Mikä oli minulle täysin uutta, oli some. En ole ollut aiemmin aktiivinen sosiaalisessa mediassa, mutta uutena nollabudjetin pienyrittäjänä ymmärsin, että se olisi ainoa mahdollisuuteni tavoittaa potentiaaliset asiakkaat. Aloitinkin päivittämään erityisesti Instagramia aktiivisesti tavoitteena levittää näin tietoa tapahtumistani. Sosiaalisen median sisällöntuottaminen ja kaikki siihen liittyvä, olikin erityisesti alkuun kaikkein työläin ja eniten aikaa vievä osuus, sillä en tiennyt mitä minun tulisi tehdä tai miten minun kannattaisi tehdä. Pikkuhiljaa olen kuitenkin oppinut suunnittelemaan postauksiani ennakkoon, löytänyt ilmaiset kuvapankit ja opetellut käyttävään Canva-sovellusta ammatimaisemman sisällön tuottamiseksi. Alkuun käytin myös pieniä summia rahaa Facebook- ja Instagram-markkinointiin, kunnes otettuani asiasta selvää, tajusin, että se on melko varmasti rahan haaskausta, jos en tiedä miten teen sitä tavoitteellisesti ja jos minulla ei ole mahdollisuutta panostaa riittäviä summia alkuun, joten tämä jäi pois kuvioista melko pian.
Palatakseni siihen kuinka yrityksen kehitys jatkui… Olin lomautettu tapahtumatyöntekijä, joka perusti uuden tapahtumayrityksen korona-aikaan. Tästä voi varmasti päätellä, että tapahtumien järjestämisessä on ollut haasteita. Sain kuitenkin järjestettyä ensimmäisen tapahtuman tavoitelluilla osallistujamäärillä elokuussa 2020. Lisäksi keskusteltuani ohjaajien kanssa, olin lisäksi aivan innoissani siitä, kuinka mahtavaa tietoa ja tukea tulevat äidit tulevat saamaan tapahtumissa. Mutta mielestäni olisi ollut harmi, että tämä tieto olisi tavoittanut vain hyvin pienen joukon odottavia äitejä ja tästä sainkin idean aloittaa podcastin tekemisen aiheeseen liittyen. Podcastin idea oli, että samat äitiysalan ammattilaiset, jotka ovat mukana äitiystapahtumissa vierailisivat podcastissa ja vastaisivat kuulijoiden heille lähettämiin kysymyksiin jakson aiheeseen liittyen. Podcast starttasi lopulta syyskuussa. Ajattelin, että podcast toimisi samalla tapahtumieni mainoksena. (Podcastin osalta olin myös täysi ummikko, eli opettelin alusta alkaen podcastin tuottamisen, editoinnin ja julkaisun.)
Tämän jälkeen työhön paluuni lykkääntyi uudelleen ja jouduin perumaan suunniteltuja äitiystapahtumia koronan vuoksi. Järjestin kuitenkin yhden hyvin pienen tapahtuman myöhemmin syksyllä ja podcast alkoi löytämään kuulijoita. Ensimmäisen vuoden kirjanpito päätyi miinukselle, mutta olin tyytyväinen siihen, että Onnen Kuplia oli alkanut saamaan näkyvyyttä somejakojen myötä. Koenkin, että on erittäin tärkeää verkostoitua sosiaalisessa mediassa ja se, että myös muut jakaisivat postauksiasi. Tällä hetkellä podcastilla on tuhansia kuulijoita ja olen saanut palautetta Helsingin neuvolan terkkareilta, että he suosittelevat podcastia uusille asiakasperheille ja sen pohjalta on kirjoitettu kolumni Helsingin sanomiin. Keväälle on suunnitteilla pieniä tapahtumia, joiden toteutumista jännäämme korona-tilanteeseen nojaten. Tapahtumien lisäksi kalenterissa on useita webinaareja raskauden ja vauvavuoden tueksi, jotka kasasin nopeasti sen jälkeen, kun olin keskustellut yrityksestäni ja sen mahdollisuuksista ulkopuolisen yrityskouluttajan kanssa. Lisäksi olen alkanut saamaan tuloja podcast- ja Instagram-mainoksilla. Myös paluuni töihin häämöttää ja tällä hetkellä pohdin, miten pystyn järjestämään päivätyöni, juuri tuulta alleen ottavan yrityksen ja perheen. Tavoittelen sitä, että Onnen Kuplia olisi tulevaisuudessa päätoiminen yritykseni.
Alkuun minua motivoi vain unelmieni raskausajan tapahtuman järjestäminen. Sellaisen tapahtuman, johon olisin halunnut itse osallistua raskausaikana, mutta mitä ei ollut olemassa. Nyt minua motivoi se palaute, mitä saan podcastista ja sen positiivisesta vaikutuksesta erityisesti raskausaikaan ja synnytykseen valmistautumiseen, mutta myös vauvavuoden kysymyksiin. Minua motivoi uudet mielenkiintoiset podcast-aiheet, kuten uhmaikä-jakson nauhoitus Suomen Supernannyn Pia Penttalan kanssa, onhan oma tyttäreni juuri saapumassa uhmaikään. Minua motivoi myös mahdollisuus, että tästä voisi tulla päätyöni. Jos saisin kasvatettua yrityksen päätyöksi, voisin ehkä tehdä lyhyempää työviikkoa ja näin viettää enemmän aikaa tyttäreni kanssa. Tämä on ehkä epärealistinen ajatus yrittäjän työstä?
Unelmoin lyhyemmästä työviikosta, mutta samanaikaisesti teen lähes aina jotain Onnen Kuplia -työtä tyttäreni päiväunien aikaan sekä iltaisin hänen mentyä nukkumaan ja oma aikani onkin jäänyt kortille. Juurikin ajan järjestäminen omalle hyvinvoinnille ja rentoutumiseen on isoin haasteeni, kuten monella ruuhkavuosia elävällä. Minulle on tärkeää, että kaiken kiireen keskellä ehdin urheilemaan, hölkkälenkille tai jumppaan ja sen olemme pystyneet järjestämään mieheni kanssa. Nuutunut olo yleensä häviää urheilun aikana, joten jos urheilu onnistuu niin mieleni jaksaa vähemmälläkin ”omalla ajalla”, koska nautin yrittämisestäni.
”Kun teet mistä nautit, tulet onnistumaan.”
Linkit:
Onnen Kuplia Instagram https://www.instagram.com/onnenkuplia/
Onnen Kuplia Facebook https://www.facebook.com/onnenkuplia