Mentorin päiväkirja – Luovuttaminen on joskus paras vaihtoehto saada jotakin uutta tilalle
Eihän se vaihtamalla parane sanoo suomalainen sanalasku. Sillä viitataan lähinnä parisuhteeseen, mutta sitä samaa kaavaa sovellamme muillekin elämän alueille. Tuttu ja turvallinen, sanotaan. Joskus se tuttu tapa elää voi olla myös este ja hidaste. Et ole ollut enää aikoihin tyytyväinen nykyiseen elämääsi. Mielessäsi listaat asioita, jotka kuitenkin ovat aika hyvin tai ainakin paremmin kuin monella muulla. Työstä on kadonnut mielekkyys. Se on yhtä puurtamista, mutta saahan siitä kuitenkin palkkaa. Mitä parempi palkka, sitä enemmän vakuutat itsellesi, ettei vaihtaminen kannata. Tämän ammatin sinä osaat. Tuskin sitä nyt enää mitään uutta oppisikaan. Et oikein edes uskalla antaa itsellesi lupaa pohtia koko asiaa.
Parisuhdekin mietityttäisi, jos antaisi itselleen siihen luvan. Jos asiat ovat mutkalla, heijastuvat ne muihinkin oman elämän alueisiin. Voihan olla, että turhautuminen työssä heijastuu myös parisuhteeseen tai päinvastoin. Tai jokin parisuhteeseen liittyvä asia estää muutoksen tekemistä työssä tai muussa elämässä.
Elämässä on tilanteita, joissa ei pääse eteenpäin, ellei ole valmis luopumaan jostakin. Luovuttaminen voi merkitä periksi antamista. Se nähdään usein negatiivisena. Meitä kannustetaan olemaan luovuttamatta. Sitkeyttä ja sinnikästä yrittämistä pidetään tärkeinä. Jos luovun jostakin, mistä muusta joudun luopumaan sen myötä.
Koska olet viimeksi pohtinut mitä oikein itseltäsi ja omalta elämältäsi haluat?
Oman elämän tilannekatsauksen tekeminen vaati myös rohkeutta. Kysymysten asettaminen itselle ja kyseenalaistaminen on haastavaa. Siksi pohdintaa kannattaakin tehdä jonkun toisen kanssa. Hyvä ystävä, kollega tai vertaisryhmä voi toimia peilinä. Omassa työnohjaajan ja mentorin työssäni näen kuitenkin etäisyyden ja riippumattomuuden merkityksen pohdiskelijakumppanina.
Ystävä ja vertaisryhmä voivat tarjota omaa näkökulmaansa. Vieraan ammattilaisen kanssa pystyy kuitenkin olemaan eri tavalla raadollinen itsensä, kun ei tarvitse miettiä suhdetta keskustelukumppaniin henkilökohtaisella tasolla. Yhteisen historian taakka ei häiritse asioiden esille ottamista. Tuttu henkilö saattaa myös varoa joidenkin aiheiden esille ottamista. Ystävä saattaa todeta, että hyvinhän sinulla on asiat. Ammattilaisella on koulutusta ja laajaa kokemusta muutosten pohtimiseen. Ja mikä tärkeintä myös osaamista auttaa sinua löytämään vastaukset sisältäsi. Sinä olet lopulta oman elämäsi paras mestari kunhan vain annat itsellesi siihen mahdollisuuden.
Luopuminen ja luovuttaminen vaativat rohkeutta
Mitä muut ajattelevat, jos luovutan. Mitä jos epäonnistun. Jos en pystykään toteuttamaan niitä asioita, joita haluaisin. Päätöksiä ei ehkä voikaan perua ja palata takaisin vanhaan. Mitä nykyisestä elämästäsi haluat säilyttää, vaikka tarvetta olisikin tehdä muissa osa-alueissa suuria muutoksia? Miten varmistat sen säilyttämisen arvoisen asian pysyvän jatkossakin elämässäsi.
Luovuttaminen voi tapahtua pakon edessä. Työ voi mennä alta tai parisuhde päättyä. Kokemukseni on, että joka on uskaltanut pysähtyä pohtimaan omaa elämäänsä ja omia toiveitaan jo aikaisemmin matkan varrella, selviää paremmin eteenpäin.
Aina ei tarvitse tietää mitä tulee tilalle
Mitä jos pysähtyisit miettimään itse, millaista elämää haluat elää. Tai millaista elää et enää halua elää! Mistä haluat luopua ja mitä haluat tilalle. Seuraava askel on miettiä mitä sinun itse pitäisi tehdä, jotta nykytilanteesta pois pääsy on mahdollista. Mutta ensin sinun on myönnettävä itsellesi, ettet halua enää jatkaa entisellä tavalla. Joskus on hyvä luopua, vaikka et tarkkaan tietäisikään mitä haluat tilalle. Pitkään jatkuneessa stressitilanteessa aivojen toiminta häiriintyy. Vaihtoehtojen näkeminen on vaikeaa. Luopumisen prosessi voi olla vaativa ja aikaa vievä. Jotakin aivan erilaista mitä et ole voinut kuvitellakaan, odottaa sinua. Anna sille ja itsellesi mahdollisuus.
Elämää pystyy ymmärtämään vain taaksepäin, mutta sitä pitää elää eteenpäin. Sören Kierkegaard
Kohti parempaa elämää
Merja Carlander
#yrittäjyys #visio #missio #tulevaisuus #kehittäminen #uudenoppiminen #luovuus #työnohjaus #itsensäjohtaminen #tavoitteet #vuorovaikutus #kommunikointi #skenaario #mentorointi
Merja Carlander kertoo Mentorin päiväkirjassa kuukausittain mietteitään ja havaintojaan mentoroinnista.
Merjan missio on tukea työyhteisöjä, esimiehiä ja yrittäjiä kohti parempaa työelämää ja saavuttamaan tavoitteensa. Hän toimii yritysmentori, johdon ja työyhteisöjen coachina ja työnohjaajana.
Ihminen on kokonaisuus. Huolehtimalla omasta fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistaan, osaamisen kehittämisestä ja yhteisöllisyydestä saa aikaan myös parempaa tulosta. Vastapaino työlle on se elämän neljäs tukijalka.
www.merjacarlander.fi www.facebook.com/merjacarlander2./ www.linkedin.com/in/merja-carlander-3ab839ab