Mentorin päiväkirja – Maailma muuttui, otsikko muuttui

Vietin helmikuun ulkomailla osin lomaillen, osin tehden etätöitä. Maailma alkoi näyttää vähän normaalimmalta. Kaupat ja ravintolat olivat auki. Vaikka ruuhkaisemmilla kaduilla liikkuessa ihmisillä oli maski kasvoilla, näkyi hymy silmistä. Ajattelin, että ehkä kohta voimme ainakin osittain olla niin kuin ennen ja keskittyä enemmän positiivisiin asioihin

.

Olin blogini luonnokseen hahmotellut otsikoksi ”Myönteinen maaliskuun”.

Ajatuksenani oli kirjoittaa, miten omalta osaltamme edistäisimme omaa ja ympäristömme hyvinvointia. Mietin kuinka erilaiselta kokoukset ja tapaamiset asiakkaiden kanssa tuntuisivat, kun voimme tavata kasvotusten. Ehkä pikkuhiljaa jo ilman kasvomaskiakin. Nauttia teatterista ja elävästä musiikista. Ihmiset olisivat innokkaita ottamaan vastaan uusia haasteita sekä omassa elämässään että työssä.

Toisin kävi. Vaikka koronavirus alkaa hiljalleen hellittää, olemme joutuneet todistamaan sotaa keskellä Eurooppaa vain runsaan tuhannen kilometrin päästä omasta pääkaupungistamme. Tämä on isku vasten koko läntisen demokratian toimintaa, ajattelua ja ihmisyyttä. Omat murheet ja huolet kutistuvat vähäpätöiseksi tätä kaikkea miettiessä. Suoranaiset taloudelliset vaikutukset turvattomuuden tunteen lisäksi vaikuttavat myös käytännössä täälläkin elämäämme. Myös monen suomalaisen yrityksen ja täällä asuvan työntekijän elämään sota vaikuttaa. Kaikkia vaikutuksia emme vielä edes tiedä. Tilanne on arvaamaton.

Oman toiminnan uudelleentarkastelu on tarpeen

Tässä tilanteessa on tärkeää yrittää pitää oman elämän tavoitteita ja toiveita yllä. Älä päätä etukäteen, etteivät asiat tässä uudessa maailman tilanteessa onnistu. Jos tilanteella on suoria vaikutuksia jo nyt toimintaasi, mieti mitä sinun pitäisi tehdä eri tavalla. Ovatko oman yrityksesi raaka-aineet kallistuneet jo koronan myötä? Mitä vaikutuksia polttoaineen kallistumisella on jatkossa? Onko sinulle asiakkaita tai yhteistyökumppaneita, joiden vuoksi olet uudessa tilanteessa. Onko omissa tavoitteissasi kuitenkin jotakin sellaista, joiden toteutusta juuri nyt kannattaa siirtää eteenpäin. Vai toteutatko nyt jo pitkään muhineen ajatuksen uudesta toimintatavasta, palvelusta tai tuotteesta?

Älä jää yksin pohtimaan asioita

Ole yhteydessä omiin yhteistyökumppaneihisi. Käykää yhdessä läpi, miten tilanne vaikuttaa tai on vaikuttamatta yhteistyöhönne. Jos sinulla on työntekijöitä, ota muuttunut tilanne esiin heidän kanssaan. Ottakaa tavaksi pitää päivittäin yhteinen huolihetki, jossa jaatte omia ajatuksianne ja myös tunteitanne. Yrittäkää hakea yhdessä vastauksia, miten tämä tilanne vaikuttaa juuri teidän työpaikallanne. Vaikka vastauksia ei nyt olisikaan, on sekin hyvä tuoda esiin. Pahinta on, että jokainen pyörittelee asioita omassa mielessään.

Onko tilanteella vaikutusta omiin asiakkaisiisi. Tunnetasolla tällä on varmasti vaikutusta meihin kaikkiin. Joku asiakkaista on ehkä koronan jälkeen päättänyt käyttää hiukan enemmän rahaa joko investointeihin tai arkisempiin asioihin, mutta saattaakin nyt pidättäytyä edelleen kuluttamasta. Pohdi miten omat asiakkaasi mahdollisesti reagoivat. Yrityksiltä odotetaan myös vastuullisuuden, eettisyyden ja empatian näyttämistä toiminnassaan. Siksi jotkut yritykset ovatkin mm. jo muuttaneet omaa vienti- ja tuontitoimintansa suuntaa ja ostokäyttäytymistään.

Hae ja anna henkistä tukea myös yrittäjäkollegoillesi

Toinen yrittäjä saattaa olla tässä tilanteessa paras kumppani ajatusten vaihtoon ja omien tunteiden tuulettamiseen. Saattaa olla etuakin, jos ette ole samalla alalla tai riippuvaisia toinen toisistanne. Tällöin voi olla helpompi purkaa omia tuntemuksiaan ja pelkojaan. Hyödynnä tarvittaessa tiedon ja asiantuntijuuden hankinnassa virallisia yrittäjäyhdistyksiä ja tahoja.

Kun ajatukset harhailevat liikaa niin yritä keskittyä arjen asioiden pyörittämiseen. Rutiineista huolehtimalla annat huoliajatuksille lepotaukoa. Tämänkin jälkeen on edessä huominen.

Toivokaamme, että huominen on edessä myös ukrainalaisille, joiden hätä on nyt todella suuri. Pohtikaamme omissa yhteisöissämme myös, miten me itse kukin voimme olla avuksi. Apua tullaan tarvitsemaan pitkään vielä sodan jälkeenkin.

Jaetaan yhdessä sekä huolia että tukea.

Merja Carlander

yrittäjyys #visio #missio #tulevaisuus #kehittäminen #uudenoppiminen #luovuus #työnohjaus #itsensäjohtaminen #tavoitteet #vuorovaikutus #kommunikointi #skenaario #mentorointi #kuunteleminen #ajanhallinta #ennakointi #itsetunto #itsevarmuus #ylpeys #palvelupolku #kohtaamispiste

Merja Carlander kertoo Mentorin päiväkirjassa kuukausittain mietteitään ja havaintojaan mentoroinnista.  

Merjan missio on tukea työyhteisöjä, esimiehiä ja yrittäjiä kohti parempaa työelämää ja saavuttamaan tavoitteensa. Hän toimii yritysmentori, johdon ja työyhteisöjen coachina ja työnohjaajana.

Ihminen on kokonaisuus. Huolehtimalla omasta fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistaan, osaamisen kehittämisestä ja yhteisöllisyydestä saa aikaan myös parempaa tulosta. Vastapaino työlle on se elämän neljäs tukijalka.

  www.merjacarlander.fi  www.facebook.com/merjacarlander2./ www.linkedin.com/in/merja-carlander-3ab839ab

Jätä kommenttisi