Onko yrittäjän saamat osingot todellakin porsaanreikä?
Yrittäjänähän tässä on kuunnellut vaalikeskusteluja korvat punaisina kun puhutaan että listaamattomien yhtiöiden osingot ovat porsaanreikä, joka tulisi tukkia. Kuulostaa siltä, että joku on kateellinen yrittäjille. En voi olla kirjoittamatta tästä. Niin paljon tämä keskustelu ärsyttää, ja kyllä valitettavasti on hieman tullut olo että meitä yrittäjiä ei kannata kannustaa millään tavalla vaan pistää vain kaikki mahdollinen niin korkealle verotukselle kuin ikinä vain pystytään. Tulee mietittyä että ymmärretäänkö oikeasti kuinka paljon suomen pienet ja keskisuuret yritykset työllistävät väestöämme?
Kuvitteleeko poliitikot, jotka tästä puhuvat, että me yrittäjät saamme jostain taivaasta tiputettua rahaa? Jotain ilmaista rahaa jostakin. EHEI, ne rahat yrittäjä on työllään ansainnut. Hän on tehnyt niiden eteen ihan varmasti aikamoisen työmäärän tunteja. Ne eivät tule mistään ilmaiseksi. Ihan samalla tavalla kuin palkansaaja on tehnyt työtä palkkansa eteen. Jos yrityksestä voi nostaa osinkoja, tarkoittaa se sitä että sen eteen on yleensä yrittäjä kyllä tehnyt hieman enemmän kuin sen noin 40 tuntia viikossa mikä on palkansaajan työaika. Tai oikeastihan se on 37,5 h. Useimmat yrittäjät ovat tehneet huomattavasti pidempää päivää, työviikkoa ja tuntimäärää rahojen eteen. Eikä niitä tunteja aina lasketa.
Tähän täytyy tuoda myös näkökulma, että moni yrittäjä ottaa omaa palkkaansa osinkoina joko osittain tai kokonaan, jotta pystyy maksamaan työntekijöiden palkat. Jos yrittäjä ei voi hyödyntää osinkoina omaa tuloaan niin se saattaa tarkoittaa sitä, että ei voikaan enää palkata yhtä monta työntekijää.
Entä sitten riski? Kyllä yrittäjä ottaa myös aina riskin perustaessaan yrityksen, työllistäessään itsensä ja vielä lisäksi ehkä työllistäessään muita. Yrittäjä ottaa aina kaksi riskiä yrityksen taloudesta sekä omasta henkilökohtaisesta taloudesta. Järjestelmähän on luotu juuri sitä varten että jostain tulee kannustusta siihen riskinottoon. Se on aika kova riski monelle varsinkin yritystoiminnan alkuvaiheessa.
Ennen osinkojen nostoa yritys on maksanut jo monta veroa
Päättäjät yrittäjäksi niin näkevät kuinka paljon näistä tuloista on jo oikeasti maksettu veroja ja kuinka helppoa (lue paljon) niiden eteen on hikipisaroita valutettu.
Veroista sitten. Ensinnäkin suurin osa yrittäjistä on maksanut näistä tuloista jo arvonlisäveron. Monella yrityksellä se on 24 %. Koska ne rahat ovat tulleet myydyistä tuotteista tai palveluista, ja kaikista myydyistä tuloista yritys maksaa arvonlisäveron. Toki arvonlisäverokantoja on eri, mutta suurimmalla osalla yrityksiä se on tuo korkein prosentti. Toki on niitäkin yrittäjiä/yrityksiä jotka eivät ole arvonlisäverovelvollisia. Mutta erittäin suuri osa on. Täältä löytyy tiedot arvonlisäverokannoista sekä niistä toimialoista, jotka eivät ole arvonlisäverovelvollisia
Lisäksi yritys on maksanut niistä yhteisöveron, joka on siis vero minkä yritys maksaa tuloistaan osakeyhtiömuodossa ja tällä hetkellä tuo prosentti on 20%. Osinkoja kun ei noin vain nostella jos ei yritys tuota jotain. Eli veroja on jo maksettu. Osingoista yritys maksaa tiettyyn summaan asti vielä veroa tietyn prosentin eli kolmannen veron. Ja siitä löytyy kaavat summineen tästä linkistä. https://www.yritystulkki.fi/fi/alue/kinno/toimiva-yrittaja/verotus/osingonmaksu/
En siis todellakaan ymmärrä mitä ihmeen porsaanreikiä löytyy listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksesta. Mitä sitten jos yrittäjä jättää vaikka yhden henkilön työllistämättä tämän takia. Kyllä siinä vain saattaa pahimmassa tapauksessa käydä toisin päin että valtion verotulot vähenevät. En millään jaksa uskoa että tätä kautta saadaan kasaan satoja miljoonia, ehkä voitaisiin saada kymmeniä. Ne eivät ratkaise millään tavalla Suomen taloutta, mutta saattavat vaikuttaa yrittämisen motivaatioon.
Joutuu kyllä hieman miettimään ketä tässä oikein äänestää.