Tunnista huolenaiheesi, älä anna niiden hiipiä salaa rasittamaan arkeasi

Vuorokausi kerrallaan päivä muuttuu pimeämpään suuntaan. Tämä saattaa saattaa saada tunteet ailahtelemaan jaksamisen – ei jaksamisen välillä. Välillä tuntuu niin ihanalta kun illalla on niin pehmeän pimeää. Toisinaan taas pimeys vie voiton ja tuntuu että voisi vain nukkua vuorokauden ympäri. Päivät ovat  kuitenkin yhtä täynnä mahdollisuuksia, kun katsot hieman sivusuuntaan. Etkä katso vain suoraan eteenpäin. Mahdollisuuksia on aivan yhtä paljon kuin kesällä valoisaan aikaan.

1. Tunnista oma tilanteesi, arjen hetket jotka koet tuovan huolenaihetta 

Oletko etätöissä vai matkustat päivittäin työpaikalle? Onko työrytmi muuttunut? Entä oman vuorokauden rytmin sopeuttaminen pimeämpään aikaan? Työskentely saattaa olla myös kuormittavampaa näin syksyllä, ja muutokset työtilanteissa vaativat sopeutumista. Usein työpaikalla tehdään muutoksia myös syksyn alkaessa, ja näihinkin on sopeuduttava. Kaikki muutokset ja työtehtävät kuormittavat ja vaativat keskittymistä. Mikäli muutoksia on paljon, voi vaikutukset energian tasoomme olla isojakin. Voit kokea, että energia ei yksinkertaisesti riitä enää.

Ruuhkavuosien arki on muotoutunut lasten harrastusten, koulun tai päiväkodin ja yleensäkin lasten arjen pyörityksen mukaan.  Entä ne taudit, jotka tulevat ja hiipivät arkeen. Aina joku perheenjäsenistä tahtoo lapsiarjessa olla vuorollaan sairaana. Arki syö energiaa.

Huolestuneisuus syö myös sinulta energiaa, joten mieti mistä olet huolestunut. Mikä tilanteessa erityisesti huolettaa sinua. Huolet kannattaa pilkkoa pienempiin palasiin ja ihan konkreettisiksi asioiksi. Silloin niitä pääsee hallitsemaan. Huolet kannatta pistää ylös. Mikä huolettaa työpaikalla? Mikä taas kotona? MItkä muut asiat aiheuttavat huolen tunteita ja vaikuttavat sinuun. Kirjoita huolet itsellesi ylös.

2. Mikä on sitten ratkaisu huoliin? 

Tunnista mihin voit vaikuttaa ja mihin et. Kaikkiin et ehkä pystykään vaikuttamaan. Pohdi kuitenkin, kuinka toimit niissä tilanteissa mihin et voi vaikuttaa. Ne huolet mihin voit vaikuttaa, keskity ratkomaan niitä. Älä jää huolen alle ja anna sen jyrätä sinua, vaan mieti kuinka tämä huoli ratkaistaan ja mennään eteenpäin.

Yleensä aina auttaa pääsemään tasapainoon huolten kanssa, kun tekee jotain uutta. Alkaa liikkua, ulkoilla, tavata ihmisiä, keskustella eli tehdä jotain mikä auttaa jaksamaan kaiken keskellä. Jos jää huolten kanssa käpertymään sohvan nurkkaan, niin ne vain kasvavat omassa mielessä helposti.

2. Sel­kiy­tä ti­lan­tee­si

MIkäli sinulla on huoli omasta taloudesta. Tuntuu että rahat eivät riitä. Ei pysty ostamaan edes kaikkea pakollista. Selkiytä nopeasti rahatilanne ja tee itsellesi budjetti. Laske menot, kirjaa ne ihan ylös. Katso mihin rahat riittävät ja mieti onko jotain kuluja mitä voit karsia. Mistä kuluista taas ei voi karsia Mitkä on tulevat varmat tulot. Mitä ehkä voi lisäksi tulla. Missä on erotus.

Tilanteessa auttaa jo pelkästään se, että tiedät tilanteen ja pystyt näin varautumaan siihen. Keskustele tilanteesta jonkun kanssa, kuinka voisit selvitä paremmin. Keskustelu muiden kanssa auttaa aina.

Neuvontapalveluita on myös olemassa. Takuusäätiö esimerkiksi neuvoo raha-asioisssa. Täältä voit katsoa lisää. 

3. Älä jää yksin

Jos teet paljon etätöitä, pidä yhteyttä työkavereihin, esimiehiin ja muihin sidosryhmiin. Ajattele vaikka yhteisiä virtuaalisia aamukahveja työporukan kanssa, mitkä ennen käytiin tullessa työpaikalle vaikka kahvihuoneessa. Voit itse olla aloitteen tekijä. Teamseissa ja vastaavissa järjestelmissä yhdessä kahvittelukin onnistuu hyvin. Sovitaan vain työkavereiden kanssa aika milloin kaikki avaavat ruudun ja istahtavat yhdessä kahville rupattelemaan muutamat kuulumiset ennen töiden aloitusta.

Älä unohda ystäviä. Voit jakaa huolet, viettää virtuaali tai phone aikaa heidän kanssaan, jos näkeminen ei onnistu. Pääasia että et jää yksin huoliesi kanssa vaan jaat niitä. Puhuminen muiden kanssa helpottaa. Lähde ulos, älä vain jää pelkästään sisälle. Moni huoli yksinään alkaa kasvamaan oman mielen sisällä, mutta jakamalla sen taakka pienenee mielessämme.

Kaikki muutokset ovat myös yleensä aina kuormittavia, mutta niistä kasvaa aina uusia mahdollisuuksia. Et voi tietää mitä kaikkea edessäsi on, kuin uskaltamalla lähteä kokeilemaan.

Hyvinvointiosiostamme löytyy monta hyvää kirjoitusta jaksamiseen.

Tavoiteosiosta löydät kirjoituksia kuinka mennään eteenpäin.

Pidä huolta omasta, työkavereiden, läheisten ja ystävien jaksamisesta.

Only you can change your life!

Jätä kommenttisi