Vieraskynä – Verkostoituessasi ole utelias, aito, läsnä ja kuuntele

Oletko sinä introvertti vai ekstrovertti? Minä olen varmaan näiden sekoitus. Keskustelen mielelläni ja osallistun erilaisiin tilanteisiin. Olen aktiivinen, mutta olen silti joutunut opettelemaan verkostoitumista. Välillä haluaisin piiloutua vain rantakallioiden suojaan, ja olla vain siellä. Verkostoituminen kannattaa rakentaa omille vahvuuksilleen. Verkostoituminen kuuluu tämän päivän arkeen. Siitä kirjoitetaan ja puhutaan paljon. Mieti, teetkö verkostoitumista tietoisesti vai siksi, että niin kuuluu tänä päivänä tehdä? Verkostoituessa kannattaa etsiä oikeita ihmisiä omaan verkostoon, joiden kautta hyötyy itse sekä pystyy vastaavasti antamaan vastapalveluksena jotain.

Minun työssäni verkostot ovat kultaakin kalliimpia. Olen siis opetellut verkostoitumaan ja se on itseasiassa mukavaa. Ne päivät jolloin haluan suojaan rantakallioiden taakse, pidän itselläni ja teen sellaisia töitä jotka mahdollistavat minun olla ainoastaan oman itseni seurassa. Verkostoituminen on kuitenkin hyvin antoisaa kun tapaa uusia tai tuttuja ihmisiä, ja saa vaihtaa ajatuksia sekä tarvittaessa kysyä neuvoa tai apua.

Löydä oma tapasi verkostoitua – älä väkisin väännä itseäsi johonkin muottiin – ole aito oma itsesi

Aktiiviset, innostuneet ja sosiaalisesti virkeät ihmiset ovat kiinnostavia muiden mielestä. Ujot introvertit ja aktiiviset ekstrovertit menestyvät erilaisissa tehtävissä. Riippuu aina siitä millaisesta projektista, tehtävästä, työstä tai yrittäjyydestä on kyse kumpi menestyy paremmin. Hyvät verkostot helpottavat molempien elämää niin työssä kuin yksityiselämässä. Ekstrovertit verkostoituvat jatkuvasti. Ekstrovertille verkostoituminen on arkipäivää, ja se voi tapahtua missä vaan sekä koska tahansa. Ujompi introvertti ihminen rakentaa pitkäjänteisiä verkostoja ja usein haluaa myös olla verkostossa aidosti mukana sekä läsnä.

Hyvä juttu on se, että verkostoja voi rakentaa myös ”täsmäiskuna” tärkeisiin ihmisiin. Aina ei tarvitse lähteä mukaan triljoonan ihmisen verkostoon. Tärkeämpää on verkostoitua sellaisten tahojen ja ihmisten kanssa, joiden kanssa on yhteistä kosketuspintaa eli kiinnostusta tai tarvetta samanlaisiin asioihin. Silloin kokee verkostoitumisen hyödyn ja yleensä itsellä on myös annettavaa. Rekrytoijana ja yrittäjänä olen itse rakentanut täsmäiskuna omia verkostojani. Kun minua pyydetään uuteen verkostoon, en lähde suinpäin mihinkään mukaan, vaan selvittelen ensin millainen verkosto on, mitä siellä odotetaan minulta sekä mitä annettavaa minulla on kyseiselle verkostolle. Silloin verkostoon kuulumisesta on hyötyä minulle sekä minusta verkostolle.

Meillä kaikilla on annettavaa, vaikka joskus ajattelemmekin, että mitä annettavaa minulla nyt olisi. Kaikilla on kokemuksia, näkemyksiä ja ajatuksia. Niiden jakaminen toisten kiinnostuneiden kanssa tuottaa aivan varmasti jotain kaikille verkostossa oleville. Annettavaa voi olla myös ulkopuolisella ihmisellä, kuka katsoo asioita ihan eri näkökulmasta niin sanotusti ”ulkopuolisin silmin”.

Aina voi ottaa yhteyttä – aina voi kysyä muilta neuvoa

Tämä on työelämässä tärkeä taito! Uskaltaa kysyä neuvoa tarvittaessa ja uskaltaa lähestyä niitä henkilöitä, joilta haluaa neuvoa kysyä. Niin minäkin olen joutunut tekemään. Lähtiessäni yrittäjäksi jouduin kysymään neuvoja, apua ja etsimään ihmisiä, joiden kanssa voi tehdä hyödyllistä yhteistyötä sekä kehittää yrittäjyyden tietotaitoa. Osaan pitkän kokemuksen kautta kyllä oman työni. Yrittäjyys ja yrittäjänä toimiminen oli kuitenkin aivan eri asia. Onneksi löysin oikeita ihmisiä joiden kanssa verkostoiduin, ja aloin kehittyä yrittäjänä.

Rekrytoijana olen joutunut ja joudun koko ajan rakentamaan verkostoja joiden kautta löydän asiakkailleni oikeita ihmisiä juuri heidän tarpeisiinsa. Verkostoituminen ei lopu koskaan, enkä minä ainakaan tiedä ketään joka olisi siinä täydellinen. Onneksi ei tarvitsekaan olla. Kenelläkään meistä tuskin on täysin valmista verkostoa. Verkoston rakentaminen kuuluu osana elämäämme ja työhömme.

Rohkeasti kysymään neuvoa ja näkemystä

Kehotan kaikkia uskaltamaan soittaa, uskaltamaan laittaa viestejä, uskaltamaan meilata juuri niille henkilöille, joiden kanssa haluat verkostoitua. Kysyvä ei tee mitään väärää. Apua tai neuvoa on osattava ja uskallettava kysyä. Jos rehellisesti kysyy ja antaa toiselle mahdollisuuden kieltäytyä, voi yllättyä kuinka moni haluaa neuvoa tai auttaa. Koskaan ei myöskään voi tietää mitä yhteydenotosta voi seurata. Parhaimmillaan pitkäjänteisiä yhteistyökuvioita ja kontakteja.

Olet sitten introvertti tai ekstrovertti niin verkostoitumaan vain rohkeasti. Näin minäkin tein ja olen kokenut muuttuvani enemmän ekstrovertiksi karistamalla introvertin ujouden hartioiltani verkostoitumisessa.

Hyvä palaa hyvän luo

Minä uskon itse tähän. Olet sitten verkostoitumassa tai muuten kohtaat uuden ihmisen, malta kuunnella häntä aidosti, mitä sanottavaa hänellä on ja ole läsnä. Silloin sinulla on mahdollisuus kuulla asioita mitä et ehkä muutoin koskaan kuulisi tai niihin törmäisi. Sitä paitsi useimmat ihmiset ovat kiinnostavia ja heillä on kiinnostavaa kerrottavaa. Koskaan ei tiedä kenet kohtaa ja mitä annettavaa hänellä on minulle. Siksi suhtaudun jokaiseen ihmiseen hyvin avoimin mielin ja pyrin kuuntelemaan sekä kuulemaan hänen sanottavansa.

Kiitos tämän aamun verkostoutumistilaisuudesta kaikille mukana olleille. Siispä jatketaan verkostoitumista!



Salme Kortelainen, CEO, seniorkonsultti 

salme.kortelainen(at)calmen.fi

https://www.calmen.fi

Jätä kommenttisi