Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty: tämä koskee myös paluuta lomalta takaisin töihin – Vieraskynä

Tätä kirjoittaessani on viimeinen lomaviikko meneillään. Alkaa olla jo hiukan rauhaton olo. Työasiat pyrkivät mieleen. Uusia ideoita ja uusia ajatuksia asioiden toteuttamiseksi pulpahtelee kuin saippuakuplia. Jokunen rassaavakin juttu yrittää nostaa päätään. Asiat muutamalla rivillä kalenteriin ja sitten pyrin siirtymään takaisin lomamoodiin. Yksi lomanviettopaikkamme ”etu” on huonosti toimiva paikallinen nettiyhteys. Yrittäjäksi ryhtyessäni päätin pitää loman aikana puhelimen oman operaattorin nettiyhteyden pois päältä. Tämä kuuluu osana oman hyvinvoinnin ylläpitoon. Aivot tarvitsevat katkaisuhoitoa keskeytyksiin. Käsi eksyy herkästi kurkkaamaan mitä sähköpostiin tai some-kanaviin on ilmestynyt, kun on vaelluksella tauon paikka tai puutarhassa istuessa. Tekee hyvää vain istua rennosti ja tuijottaa vastapäisiä vuoria.

Aikoinaan palkkatyössä esimiestehtävissä oli toisin. Olin jatkuvasti tavoitettavissa puhelimella ja yleensä ne asiat, joiden vuoksi otettiin yhteyttä, olivat juuri niitä rassaavampia. Jälkeenpäin olen miettinyt mitä olisi pitänyt tehdä toisin. Enkö oli voinut delegoida vielä enemmän? Olisinko voinut vielä paremmin ennakoida ennen loman alkua mitkä asiat saattavat eskaloitua loman aikana. Olisimme voineet yhdessä alaisteni kanssa miettiä vaihtoehtoisia toimintatapoja ja ratkaisuja. Omalla käytökselläni edistin esimiehenä myös hyvinvoinnin (ja myös tehokkuuden) kannalta huonoa yrityskulttuuria olemalla aina tavoitettavissa.

Entä sitten yrittäjänä ollessa varsinkin, jos yritys on pieni tai toimit yksinyrittäjä, kuten minä? Usein itseäni esitellessäni totean, että olen juridisesti yksin yrittäjä, mutta tosiasiallisesti yhdessä yrittäjä. Pyrin sopimaan hyvissä ajoin yhteistyökumppanieni kanssa mitkä asiat hoidamme ennen lomia ja mitä pitää olla valmiina heti loman jälkeen. ”Heti valmiina loman jälkeen-asiat” voi valmistella jo pitkälle ennen lomaa tai ainakin pyrin laatimaan ns. ranskalaisin viivoin listan huomioon ottavista asioita. Olisiko sinulla yhteistyökumppaneita, jotka voisivat jopa sijaistaa sinua joissakin käytännön työtehtävissä?

Pyrin sopimaan omien asiakkaitteni kanssa tapaamisajat vähintään muutamaksi kuukaudeksi loman jälkeen jo ennen lomia. Joidenkin kanssa tapaamiset lyödään lukkoon koko syyskaudeksi. Tämä helpottaa muun ajankäytön suunnittelua ja auttaa huomioimaan myös ne päivät, jotka kalenterissa jätän tarkoituksella tyhjäksi suunnittelutehtäviä tai vain vaikkapa kunnon ulkoilu varten.

Jokunen minun asiakkaistani on todennut, että heidän on mahdoton keskittyä lomaan, koska omat asiakkaat tarvitsevat palveluja tai tuotteita myös loman aikana. Voisiko omia asiakkaitaankin ”opettaa” suunnittelemaan tarpeitaan paremmin? Yhteydenotto ainakin vakituisiin asiakkaisiin hyvissä ajoin ennen lomakauden alkua: Millaisia tarpeita kuvittelet, että yritykselläsi/sinulla on vaikkapa heinäkuun aikana? Miten syksy käynnistyy, onko jo tiedossa joitakin suunnitelmia? Voitteko sopia jo etukäteen ajankohdan, jolloin tarkistatte missä mennään? Usko, että asiakkaat kokevat tämän niemenomaan hyvänä palveluna eikä tungetteluna. Tällä myös varmistat asiakassuhteen jatkumisen lomien jälkeen. Jos mahdollista, voit myös kysellä asiakkaaltasi, miten yhteistyönne on hänen mielestään sujunut. Olisiko tarvetta tehdä jatkossa jotakin eri tavalla tai olisiko tarvetta uusille tuotteille tai palveluille.

Miten sinun lomasi sujui? Vai ehditkö pitää ollenkaan lomaa? Odotitko innolla töihin paluuta vai stressaako se? Hyvä loma yleensä lataa akkuja. Aluksi saattaa kuitenkin motivaatio olla hukassa. Tällöin on parasta vain tarttua hommiin, keskittyä yhteen asiaan kerrallaan ja hoitaa ne. Pilko isommat asiat osatavoitteisiin: mitä on saatava aikaiseksi nyt ensimmäiseksi, mitä tämän viikon aikana, jne. Aikatauluta ja muista jättää tilaa ennen varsinaisen määräajan päättymistä. Viimetippaan jättäminen pyörii stressaavana aivoissasi ja häiritsee keskittymistä muihin asioihin. Päätä, että et ole enää viimetipan-ihminen. Kun motivaatio notkahtaa se vaatii sinulta sinnikkyyttä. Motivaatio saattaa johtaa meidät välillä harhaan, tekemään asioita, jotka eivät millään lailla palvele tavoitteitamme. Innostuminen kulloinkin eteen ponnahtavasta mielenkiintoisesta jutusta, saattaa ohjata meidän pois tavoitteellisesta tekemisestä. Asioiden valmiiksi saaminen kuitenkin lopulta palkitsee. Puurtaminen ei ole pahasta vaan parasta, kun se tekeminen kohdistuu oikeisiin asioihin.

Joku haluaa olla lomalla viimeiseen tuntiin asti. Riippuu persoonasta. Itse kuulun niihin, jotka haluavat silloin tällöin loman aikana kurkata mitä on menossa. Olen oppinut, että voin tällä tavoin valmistautua henkisesti lomalta paluuseen. Tietysti joskus tulee eteen myös asioita, joita on vain pakko hoitaa loman aikana. Olen jo vuosia pyrkinyt palaamaan lomalta keskellä viikkoa. Muutamana loppu viikon päivänä pääsee hyvin alkuun työssä. Sitten onkin jo viikonloppu ja voi vetää vähän henkeä. Ensimmäiset työpäivät kannattaa pitää hiukan lyhempinä tai normaalipituisina. Älä tee ympäripyöreitä työpäiviä, vaikka tehtäviä olisikin paljon. On luonnollista, että loman jälkeen väsyttää. Työpäivien venyttäminen ei yleensä paranna tehokkuutta.

Kirjaa itsellesi ylös mitä kannattaa tehdä eri tavalla tulevien vuosien lomia varten. Ottaisitko lomaltapaluun suunnitelman laatimisen etukäteen käyttöön? Mitä teet ensin? Mitä voi valmistella etukäteen?

Uuden työskentelykauden alkaessa kannattaa miettiä myös pitäisikö työskentelytapoja muuttaa.

  • Voitko pitää palavereita ulkona tai käydä yksin ”ajatustenlatauskävelyllä”?
  • Aikatauluta pidemmät tauot. Jos teet istumatyötä, nouse välillä ylös. Eräs fysioterapeutti totesi, että paras asento on se seuraava asento.
  • Pidä ruokatunti
  • Pidä kahvitauko
  • Vaali säännöllisiä vapaapäiviä
  • Harrasta jotakin, joka ei liity työhösi
  • Hanki mentori tai coach
  • Osallistu toimintaan muiden yrittäjien tai saman alan ihmisten kanssa
  • Ulkoile ja nuku riittävästi

Toivottavasti sinulla on odotettavissa antoisa syksy, joka on sopivasti työntäyteinen, mutta johon kuuluu myös koko muun elämän kirjo.

Merja Carlander

www.merjacarlander.fi

 

Jätä kommenttisi