KasvuStoori – Tanssistudio Flama

Valokuva Riina Kokko.

Olen Anna Tolppa, 28-vuotias turkulainen tanssistudioyrittäjä, tanssinopettaja ja 9 kuukauden ikäisen Aarnin äiti.

Yritykseni on Tanssistudio Flama (Flama Oy). Flama on turkulainen tanssistudio ja -yhteisö, joka syntyi palavasta intohimosta tanssiin ja liikkeeseen. Sana flama on espanjaa ja tarkoittaa liekkiä. Flama tarjoaa tanssinopetusta pääasiassa aikuisille. Tuntivalikoima on monipuolinen ja tällä hetkellä viikoittaisesta tuntitarjonnasta löytyy yli 50 erilaista tanssituntia lattaritansseista balettiin ja twerkkaukseen. Vierailevien opettajien workshopit, tanssitapahtumat ja tanssibileet ovat myös tärkeä osa Flaman toimintaa. Tarjoamme myös tanssintäyteisiä ohjelmanumeroita, kuten tanssinopetusta ja tanssiesityksiä polttareihin, yritysjuhliin, lasten synttäreille, pikkujouluihin ja tapahtumiin. Lisäksi koronan myötä olemme alkaneet tarjota myös online-tanssitunteja, eli videotunteja, joihin voi osallistua kotoa käsin. Lisäksi vuokraan studiota yksityistilaisuuksiin lauantai-iltaisin.

Tällä hetkellä tanssistudiolla työskentelee yli 15 tanssinopettajaa ja lisäksi yritys työllistää lisäkseni yhden kokopäiväisen toimistosihteerin. Itse opetan salsaa, bachataa ja reggaetonia.

Kuva Aleena Roots

Miten kaikki alkoi?

Olen tanssinut koko elämäni: aloitin tanssiharrastuksen balettitunneilla 5-vuotiaana. Vuodesta 2010 lähtien olen keskittynyt intensiivisesti karibialaisiin, erityisesti kuubalaisiin tansseihin. Opiskelin salsaohjaajaksi kuubalaisen Ramon Silverion johdolla, ja ohjasin ennen oman yritykseni perustamista tanssia ja ryhmäliikuntaa useissa eri tanssi- ja liikuntakeskuksissa ja opistoissa sivutoimisesti opintojeni ohella.

Idea omasta tanssistudiosta alkoi kypsyä viimeistään vuonna 2016, kun tanssikoulu, jossa olin aiemmin opettanut lopetti toimintansa. Opiskelin kulttuurituottajaksi Humanistisessa ammattikorkeakoulussa. Kulttuurituotannon opintojeni loppupuolella keskityin yrityksen perustamisprosessiin. Sain sparrausapua suunnittelu- ja perustamisvaiheessa luovien alojen yrityshautomo Humak Crevestä. Perustin yritykseni ja avasin tanssistudion syyskuun alussa 2017 Turun linnan viereen Linnankadulle.

Olen aiemmalta koulutukseltani myös humanististen tieteiden kandidaatti, olen opiskellut Turun yliopistossa pääaineenani taidehistoriaa.

Miten olet päässyt tähän pisteeseen?

Sinnikkyydellä: olen tehnyt todella paljon töitä ja palkannut hyvän tiimin.  Olen luottanut ja uskonut siihen, että palvelumme ovat aidosti arvokkaita ihmisille. Vahva usko yritykseni tuottamaan arvonluontiin on kaiken pohjalla ja auttaa myös vaikeissa tilanteissa eteenpäin.

Olen alusta asti pyrkinyt rakentamaan yritystoimintaa siten, että se ei ole pelkästään oman työpanokseni varassa, vaan monen osaavan tekijän työn tulosta. Riskienhallinnan kannalta yrityksen toimintaa ei kannata rakentaa vaan yhden henkilön työn varaan.

Kaikille aloittaville yrittäjille haluaisin sanoa: älä luovuta heti ekojen kuukausien aikana, vaikka asiakkaita ei välttämättä ole vielä riittävästi ja homma voi turhauttaa ja väsyttää. Yrittäminen on todella pitkäjänteistä työtä, pikaratkaisuja menestykseen ei ole.

 Mikä motivoi sinua yritystoiminnassasi?

Yrittäjyydessä parasta on se merkityksellisyyden tunne mikä syntyy siitä, kun näkee miten omasta ideasta ja haaveesta perustaa tanssistudio on kasvanut jotain paljon itseä suurempaa.  Flama on mun elämäntyö. Se on toteutunut unelma, intohimo ja ennen kaikkea yhteisö, tanssiperhe.

Kuva Riina Kokko

Minua motivoi eniten se, miten nään ihmisten saavan tanssitunneistamme lisää voimavaroja elämäänsä. Moni on löytänyt uusia ystäviä, lisää itseluottamusta, energiaa ja voimaa kestää elämän vaikeita tilanteita ja vaiheita.  Tanssi on toiminut monille todella terapeuttisena kokemuksena ja oon saanut palautetta siitä miten tanssiyhteisö ja tanssiharrastus on esim. auttanut toipumaan masennuksesta.  Se, että ihmiset voivat viettää merkityksellistä vapaa-aikaa osana tiivistä ja lämmintä yhteisöä, ja oppia uutta kannustavassa ilmapiirissä on todella hienoa.

Muiden tanssinopettajien työllistäminen motivoi, ja tottakai rakastan itse tanssia ja tanssinopetusta. Tosin työstäni suurin osa on muuta kuin tanssia, eli hallinnollisia tehtäviä, kuten markkinointia, viestintää ja toiminnan suunnittelua.

Parasta yrittäjyydessä on vapaus päättää täysin omasta ajankäytöstään ja työnsä sisällöstä ja pystyä kehittämään yritystä mihin tahansa haluamaansa suuntaan. Kaikki on tavallaan mahdollista.

Parhaimmat yritystoimintasi opetukset vuosien varrella?

Olen oppinut monta asiaa kantapään ja käytännön kautta. Yrityksen kehittäminen ja yrittäjyys on jatkuva matka, jossa ei koskaan tule valmiiksi. Pitää vain aloittaa jostain, toimia, tehdä pieni askel kerrallaan. ”Sitku” ei toimi yrittäjyydessä.  Hanki ensin kokemusta alalta sivutoimisesti/palkallisena. Sitten ala tekemään. Suunnitella voi vuosikausia, mutta se menestyy yrittäjänä, joka toteuttaa edes puolet suunnitelmista. Kokeile. Jos joku asia ei toimi, vaihda suuntaa.

Ole armollinen itseäsi kohtaan. Luovu perfektionismista. Riittävän hyvä on yleensä paras vaihtoehto, kaikkea ei ehdi tehdä täydellisesti. Epäonnistuminen tai onnistuminen yrittäjänä ei määritä arvoasi ihmisenä. Olen usein ollut liian vaativa itseäni kohtaan ja tuntenut riittämättömyyden tunteita työssä. Yritän opetella lempeämpää suhtautumista itseäni kohtaan, etenkin nyt äidiksi tultuani.

Yrittäjän hyvinvointi on yrityksesi tärkein voimavara. Opettele itsesi johtamista, ajankäytön ja energian hallintaa. Delegoi ja ulkoista kaikki minkä voit, ja mikä ei ole ydinosaamistasi, heti kun se on taloudellisesti mahdollista (esim. siivous). Jos yrität itse tehdä kaiken, tuloksena on ylikuormittuminen.

Kokoa tiimisi tarkkaan. Yritys on lopulta työntekijänsä, varsinkin palvelualalla. Sitouta työntekijät työyhteisöön, osoita heille, että välität aidosti. Ja kuuntele aina asiakkaitasi: sinä teet palvelua heille, ja he ovat yrityksesi olemassaolon tärkein edellytys.

Rahaa menee enemmän kuin sitä aluksi ajattelee. Kun suunnittelet, juttele jonkun saman alan yrittäjän kanssa kuluista, jos voit. Itselläni ei ollut realistista käsitystä kaikista kuluista. Ole tiukka ja realistinen raha-asioissa. Hinnoittele oikein, älä myy osaamistasi liian halvalla. Tein itse aluksi sen virheen, että laitoin liian halvat hinnat.

Uskalla ottaa riskejä ja ajatella isosti. Muista, että kaikkia ei voi koskaan miellyttää, kritisoijia löytyy aina. Kritiikistä ei saa ottaa liikaa itseensä. Luota omaan osaamiseesi, uskalla tehdä asiat omalla tavallasi.

Olen oppinut toimimaan epäonnistumisen pelosta huolimatta. Luovan alan yrittäjänä asettaa oman tekemisensä jatkuvasti arvostelun alaiseksi: kun tekee jotain itselle todella merkityksellistä, niin pelkää myös epäonnistumista erilailla kuin itselle vähemmän merkityksellisessä työssä tekisi. Yrittäjyyteen kuuluu henkinen riskinotto ja tulee rohkeammaksi kun tekee asioita, vaikka pelottaa.

Yksinyrittäjyydestä haastavinta on se, että on yksin lopulta vastuussa kaikesta yrityksen toiminnasta. Yrityksen johtaminen vaatii voimakasta stressinsietokykyä ja kykyä toimia myös hyvin haastavissa tilanteissa. Esim. koronakriisin iskiessä en voinut lamaantua ja jäädä paikoilleen vellomaan epätoivossa, vaan piti keksiä keinoja miten pitää yritys pystyssä, vaikka jouduimme pitämään studiota suljettuna usean kuukauden ajan. Aloimme koronan myötä tuottaa online-tanssitunteja. Yrittäjänä täytyy todella olla motivoitunut firman toiminnasta, jotta töitä jaksaa tehdä myös silloin kun ei yhtään jaksaisi tai huvittaisi tai kun tulee vaikeita tilanteita eteen.

Mikä on yrityksesi tulevaisuus? Mitä tavoittelet?

Tällä hetkellä lyhyen aikavälin tavoitteena on selvitä koronakriisistä, koska se on iskenyt voimakkaasti toimialaamme. Pidemmän aikavälin tavoitteenani on saada itselleni enemmän vapautta yrityksen jokapäiväisestä toiminnasta, kuten markkinoinnista ja asiakaspalvelusta, jotta voisin keskittyä yrityksen kehittämiseen ja johtamiseen sekä omaan tanssinopetustyöhöni paremmin. Haluan, että minulle jää yritystoiminnan lisäksi aikaa olla läsnä perheelleni.

Miten nollaat itsesi?

Menen vaunukävelylle luontoon poikani kanssa. Kuuntelen podcasteja ja äänikirjoja.

Tahtolauseesi?

”Aloita ennen kuin olet valmis.” Tämä on mielestäni tärkein oppini yritystoiminnasta. Elämä on lyhyt. Jos sinulla on jokin idea, aloita rohkeasti jostain, tee pieni askel kerrallaan.

Lue lisää Flamasta:

www.flama.fi

Tanssistudio Flama Instagramissa: https://www.instagram.com/tanssistudioflama/
ja Facebookissa: https://www.facebook.com/tanssistudioflama

Kuva Riina Rinne

Jätä kommenttisi