Mentorin päiväkirja – Lokakuu, koronakuu
Siinä ne ovat: kaksi selkeää punaista viivaa. Positiivinen tulos alle kahdessa minuutissa. Pari vuotta ehti sujua ilman tartuntaa, vaikka osa lähipiiristäkin on ehtinyt käydä oman koronansa läpi. Rokotukset varmasti auttoivat, etteivät oireet olleet kovin vakavia. Pari päivää kuumetta, köhää ja nuhaa, mutta puolesta kuusta lokakuun loppuun olin todella väsynyt. Pari tuntia töitä vaati tunnin päikkärit. Ajatus ei kulkenut kirkkaana. Unohdin jopa yhden yhteistyökumppanini kanssa käymäni puhelun.
Yksinyrittäjänä ja työkseni toisia yrittäjiä mentoroivana tämä havahdutti taas kerran pohtimaan miten hyvin olemme varautuneet erilaisiin yllättäviin poikkeuksiin. Koronan tai tulevan talven sähkökatkojen ei pitäisi meille tulla yllätyksenä. Usein kuitenkin ajattelemme, että eihän se nyt minun kohdalleni osu. Kuinka moni talven liukkailla jalkakäytävillä nilkkansa nyrjäyttänyt on ajatellut samoin. Tai toisin sanoen; ei ole ajatellut.
Jotakin hyvää kahdesta kuluneesta koronatalvesta on opittu
Ensimmäisen koronaviikkoni aikana työt olivat ns. itsekseen omaan tahtiin hoidettavia. Niistä pystyi, ja oli pakkokin, siirtää osa ilman ongelmia tulevaisuuteen. Mukavat iltamenot piti peruuttaa. Seuraavan viikon työnohjaustapaamiset ja yritysneuvonnan tutkinnonsuorittajien arviointikeskustelut olisivat olleet lähitapaamisina ennen korona-aikakautta. Nyt kaikki hoitui Teamsin välityksellä. Turvaväli oli taattu.
Omaan vapaaehtoistyöhöni liittyen olin lupautunut kolmeen iltatilaisuuteen pitämään lyhyen esitelmän lionsjärjestön varainhankinnasta. Kiitos verkostot: sain jokaiseen tilaisuuteen itselleni sijaisen.
Korona-aikana käteisen käyttö jäi itseltä kokonaan pois. Nyt on muutamia kertoja kaupoissa ollut tilapäisiä katkoja korttimaksuissa, joten jokunen kymppi löytyy varalta kotoa ”piirongin laatikosta”. Niille tuli käyttöä nyt oman sairastumisen aikana, kun piti lähettää apujoukot ruokaostoksille.
Minä pääsin tässä kohden kaikkiaan helpolla. Omassa työssä on suhteellisen helppoa sopia uusi aika asiakkaan kanssa tai yrittää saada verkostosta joku toinen hoitamaan homma. Usein esittelenkin itseni mieluummin yhdessä yrittäjäksi kuin yksinyrittäjäksi. Mutta miten on sinun yritykseni toiminnan laita, jos sairastut tai jäät vaikkapa lomalta palatessasi jumiin ulkomaille maailman nykyisen tilanteen takia? Tai jos toimitiloissasi sattuu vaikkapa tulipalo?
Miten olet varautunut vai oletko edes miettinyt koko asiaa?
- Miten tiedotat asiakkaille?
- Jos et pysty itse hoitamaan kontaktointia asiakkaillesi, onko sinulla joku tekemään se puolestasi?
- Onko sinulle joku, joka tietää mikä on välttämätöntä hoitaa siinäkin tilanteessa, ettet pysty itse antamaan ohjeita?
- Huolehtiiko joku yrityksesi laskujen maksusta?
- Onko yritykselläsi taloudellista puskuria, jos oma työpanoksesi tai yrityksesi toiminta on pidempään keskeytynyt?
- Onko joku yhteydessä tavarantoimittajiin?
- Jos sinulla on fyysinen liiketila, kuka käy laittamassa lapun ovelle? Mitä siihen lappuun kirjoitetaan?
- Onko jollakin henkilöllä pääsy tiedostoihisi?
- Pystyykö joku lukemaan kalenteriasi, jos se on vain sähköisessä muodossa?
- Ovatko vakuutukset keskeytyksen varalta kunnossa? Millaisia vakuutuksia juuri sinun yrityksesi toiminta edellyttäisi? Oletko käynyt vakuutustarvetta läpi sitten yritystoimintasi aloittamisen jälkeen?
- Onko sinulla verkostoja ja yhteistyökumppaneita, jotka voisivat huolehtia asiakkaistasi tilapäisesti?
Mitä laajempi toiminta, sitä laajempi varautumissuunnitelma. Jos sinulla on henkilökuntaa, myös heidän kanssaan on hyvä laatia varautumissuunnitelma, käydä se säännöllisesti läpi ja muistaa perehdyttää uudet työntekijät.
Kysymyksiä ja asioita, joihin pitäisi varautua on varmasti vielä lukuisia. Varautumissuunnitelmaa varten löytyy netistäkin työkaluja suunnitelman laatimista varten. Pysähdy miettimään juuri sinun toiminallesi tärkeitä asioita ja kirjaa ne ylös. Jos olet yksinyrittäjä, mieti ketkä kuuluvat sinun tukiverkostoosi eri asteisissa tilanteissa.
Tässä yksi linkki sivustolle, jossa on myös lyhyt esittelyvideo siitä mihin kaikkeen meidän pitäisi varautua. (Poimittu suoraan netistä, ei kaupallista yhteistyötä) https://www.varautumissuunnitelma.fi/
Vielä muutama sana oman koronakokemukseni opeista itselleni
Kun taudin sairasti lievänä (kiitos rokotusten) ehdin jopa välillä iltaisin pitkästyä. Kunto oli aluksi sen verran huono, ettei oikein mitään vielä jaksanut, mutta sen verran hyvä, ettei pelkkä television tuijottaminen sohvalla maaten maistunut. Kalenteri on tavallisesti useampana iltana viikossa täynnä. Kuinka ollakaan, pitkästyminen pisti miettimään enkö osaa vain olla. Paukutan itse asiakkailleni joutilaisuuden merkitystä aivojen hyvinvoinnin ja luovuuden lähteenä. Tässäpä siis varautumissuunnitelman laatimisen lisäksi yksi henkilökohtaisen kehittämisen paikka: miten nauttia joutilaisuuden ihanuudesta, vaikka ihan terveenäkin. Kalenteriin myös varaus joutilaisuudelle.
Ps. Blogin kuva on itselleni rakkaasta graafikko Marje Viitalan taulusta nimeltään ”Paratiisi” vuodelta 2015. Kuvastaa ehkä fiiliksiä koronan toipumisen aikana, jolloin joutilaisuuden hetkellä alkoi nähdä joitakin asioita uudessa valossa.
Mahtavaa marraskuuta
Merja
**************************************************************************
Merja Carlander kertoo Mentorin päiväkirjassa kuukausittain mietteitään ja havaintojaan mentoroinnista.
Merjan missio on tukea työyhteisöjä, esimiehiä ja yrittäjiä kohti parempaa työelämää ja saavuttamaan tavoitteensa. Hän toimii yritysmentori, johdon ja työyhteisöjen coachina ja työnohjaajana.
Ihminen on kokonaisuus. Huolehtimalla omasta fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistaan, osaamisen kehittämisestä ja yhteisöllisyydestä saa aikaan myös parempaa tulosta. Vastapaino työlle on se elämän neljäs tukijalka.
www.merjacarlander.fi www.facebook.com/merjacarlander2./
www.linkedin.com/in/merja-carlander-3ab839ab
#yrittäjyys #visio #missio #tulevaisuus #kehittäminen #uudenoppiminen #luovuus #työnohjaus #itsensäjohtaminen #tavoitteet #vuorovaikutus #kommunikointi #skenaario #hyvinvointi #mentorointi #kuunteleminen #ajanhallinta #ennakointi #ajankäyttö #priorisointi #hyväntekeminen #johtaminen