Mentorin päiväkirja – Uusi harrastus, hupi vai hyöty?

Kesän ja syksyn taitekohdassa moni pohtii uuden harrastuksen aloittamista. Vuodessa on tavallaan kaksi ajankohtaa, jolloin pistetään elämää uusiksi. Toinen on vuoden vaihde ja toinen on kesälomalta paluu. Vuoden vaihteeseen on jostakin kumman syystä pesiytynyt tarve ikään kuin ryhdistäytyä. Aloitetaan kuntosalilla käynti ja ankara dieetti. Alkoholin käytössä pidetään tauko. Nämä kurinpalautukset ajoitetaan vuoden ikävimpään aikaan. Eipä ihme, jos ne usein  epäonnistuvat ja jäävät lyhytaikaisiksi.

Parannuksentekoprojektin sijaan lisää iloa elämään

Mitäpä jos näin syksyllä pysähdyttäisiin miettimään, millainen olisi harrastus, joka toisi meille iloa ja vastapainoa työlle tai arkielämälle yleensä. Lähdetään ajatuksissa liikkeelle aivan eri näkökulmasta kuin tuo vuodenvaihteen ”parannuksentekoprojekti”. Mikä olisi sellaista, jota olisit aina halunnut tehdä. Meillä itse kullakin saattaa olla myös ”piileviä kykyjä”, joiden käyttöönotosta tulisi hyvä mieli. Voisi kehittää itseään ja taitojaan jossakin harrastuksessa miettimättä koko ajan asian hyötyjä. Näitä hyötynäkökulmia ja suorittamista meillä itse kullakin on elämä pullollaan. Eikä tässä uudessa harrastuksessa edes tarvitse olla hyvä. Voit antaa itsellesi luvan nauttia ihan vaan itsesi toteuttamisesta vertailematta itseäsi muihin tai ihannesuoritukseen.

Hupi edellä, hyöty tulee kaupanpäälle

Tästä saattaa olla sivutuotteena myös jotakin hyötyä. Stressi vähenee, kun uppoudut johonkin itsellesi mieluiseen. Luovuus ja ideointi työssäkin sujuvat paremmin ja erityisesti erilaiset taiteisiin liittyvät harrastukset, sekä taiteen tekeminen että kokeminen, vaikuttavat meihin monella tavoin positiivisesti: kuorolaulu, tanssi, harrastelijateatteri, maalaaminen tai elokuvissa, taidenäyttelyissä, teatterissa käynti. Vaihtoehtoja löytyy.

Käsillä tekemien tekee hyvää aivoille. Tästä hyvänä esimerkkinä vaikkapa korona-aikana kansaa villinnyt ”neuloosi”, kauniiden neuleiden luominen. Luovien harrastusten on todettu jopa vähentävän dementian ja masennuksen riskiä.

Uusia sosiaalisia ympyröitä

Harrastuksen puitteissa saattaa tutustua myös uusiin ja aivan erilaisiin ihmisiin, kuin ne, joiden kanssa yleensä olet tekemisissä. Se laajentaa omaa maailman kuvaa. Uudessa porukassa voit myös itsekin olla erilainen kuin tutussa ryhmässä, puhumattakaan siitä millainen rooli sinulla on työelämässä. Jos toimit yrittäjänä tai esihenkilönä voi tuntua hyvältä olla osa ryhmää ja luovuttaa vetovastuu jollekin toiselle. Tarkkailijana ja osallistujana näkee ja kokee taas asioita eri tavalla, kun ei itse tarvitse olla miettimässä seuraavaa siirtoa pidemmällä tähtäimellä.

Hyvän tekeminen ja muiden auttaminen tuo merkityksellisyyttä elämään. Hyvää voi tehdä niin monella tavalla, pieninä arjen tekoina tai osallistumalla jonkin järjestön toimintaan. Suomessa toimii iso joukko erilaisia järjestöjä, joiden toimintaan voi osallistua joko enemmän vai vähemmän sitoutuneena. Yksinyrittäjänä kaipaan harrastusta, jossa tapaan enemmän ihmisiä ja voin olla vaikuttamassa asioihin hiukan eri tavalla kuin yritykseni puitteissa. Hyväntekeväisyysjärjestössä toimiminen on tarjonnut tähän laajasti mahdollisuuksia jo useamman vuoden ajan. Mieti onko sinulle merkitystä, millaisessa hyväntekemisessä haluaisit olla mukana? Onko jokin määrätty asia tai kohderyhmä, jota haluaisit auttaa? Tehdessään hyvää muille, tekee hyvää myös itselleen. Hyväntekeväisyystyön on todettu myös pidentävän osallistujien elinajanodotetta .

Liikunta liikuttaa sekä kehoa että mieltä

Liikuntaharrastuksen aloittamiseen on syksyllä runsaasti vaihtoehtoja. Itselle rakas harrastus on luonnossa liikkuminen ja luontokuvien valokuvaaminen. Näin syksyllä lisää iloa metsässä liikkumiseen tuovat marjat ja sienet. Luonnossa liikkumisella on monipuolisia terveysvaikutuksia. ”Metsässä oleskelu laskee sydämen sykettä ja verenpainetta nopeasti. Myös lihasjännitys vähenee. Kaikkein selkeimmin metsässä samoilu vaikuttaa mielialaan, sillä metsä rauhoittaa ja nopeuttaa stressistä palautumista”, toteaa Luonnonvara-keskuksen tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen.

Hikilenkillä käyminen tai vaikkapa lentopallon pelaamista on erinomainen vaihtoehto, jos teet sen rakkaudesta lajiin. Kuntojumppien laajasta kirjosta voit poimia juuri sellaisen, joka tuottaa sinulle hyvää mieltä. Musiikin tahdissa liikkuu itsestään. Sen näkee jo pienistä lapsista. Hyvän mielen lisäksi hyöty, oman fyysisen kunnon ylläpito, tulee kaupan päälle.

Harrastusmahdollisuuksia on maailma pullollaan

Mikä vetää sinua puoleensa? Onko se juuri vastapaino jollekin asialle nykyisessä elämässäsi? Halutko tehdä asioita yhdessä muiden kanssa vai nimenomaan nauttia rauhasta ja omasta seurastasi? Haluatko kokeilla jotakin uutta vai onko nykyinen harrastus juuri sitä mitä haluat jatkaa?

”Portti on matkan pisin osa.”  Portam itineri longissimama esse , vanha roomalainen sanalasku. Toisin sanoin aloittaminen on (työn) vaivalloisin vaihe. On paljon helpompi nousta sohvalta, kun harrastus tuo sinulle sekä iloa ja merkityksellisyyttä, näet myös sen tuottamat hyödyt. Myös raskaan työpäivän jälkeen huomaa hyvän harrastuksen parissa vietetyn ajan ladanneen akkuja.

Hyvää syyskuuta toivottaen

Merja Carlander

Merja Carlander kertoo Mentorin päiväkirjassa kuukausittain mietteitään ja havaintojaan mentoroinnista.  

Merjan missio on tukea työyhteisöjä, esimiehiä ja yrittäjiä kohti parempaa työelämää ja saavuttamaan tavoitteensa. Hän toimii yritysmentori, johdon ja työyhteisöjen coachina ja työnohjaajana.

Ihminen on kokonaisuus. Huolehtimalla omasta fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistaan, osaamisen kehittämisestä ja yhteisöllisyydestä saa aikaan myös parempaa tulosta. Vastapaino työlle on se elämän neljäs tukijalka.

www.merjacarlander.fi  www.facebook.com/merjacarlander2./ 

www.linkedin.com/in/merja-carlander-3ab839ab

#yrittäjyys #visio #missio #tulevaisuus #kehittäminen #uudenoppiminen #luovuus #työnohjaus #itsensäjohtaminen #tavoitteet #vuorovaikutus #kommunikointi #skenaario #mentorointi #kuunteleminen #ajanhallinta #ennakointi #ajankäyttö #priorisointi

Jätä kommenttisi