Millainen uusi kausi elämässä alkaa
Joulukuussa aletaan perinteisesti miettiä uutta kalenteria. Kohta voi konkreettisesti ottaa uuden kalenterin käyttöön. Kääntyy kalenterin lehti. Sähköistä kalenteria käyttävällä ei ole tätä rituaalia vuoden vaihtuessa. Aika vain etenee ja lipuu sähköisessä kohti seuraavaa vuotta.
Perinteisen paperikalenterin avulla vuodenvaihtuminenkin tuntuu paljon konkreettisemmalta. Ajasta saa ihan erilaisen otteen kalenterin kautta. Aikaa voi jakaa sitä erilaisiin kausiin, ajanjaksoihin ja hetkiin. Tämä taas helpottaa suunnittelua. Jotkut elävät kolmen kuukauden kvarttaaleissa ja toiset taas syksy-talvi-kevät-kesä akseleilla. Ruuhkavuosia elävät perheet jaksottavat elämäänsä pitkälti koulujen ja niiden lomien jaksoissa. Mikä on ajan alku ja mikä loppu. Riippuu miten jaksottaa vuotta itselleen.
Aina alkaa kuitenkin välillä uusi kausi. Vuoden vaihtuminen on juuri sellainen, uusi vuosi ja uusi jakso elämässä. Joulukuussa pistetään moni asia pakettiin kuluneen vuoden osalta. Tehdään yhteenvetoa ja analysointia niin oman kuin työelämän suhteen. Mitä jos katsoisikin pidemmällä jaksolla elämää. Esimerkiksi kuuluisissa seitsemän vuoden sykleissä. Kuten Martti Luther on opettanut. Onko sinun elämäsi muutossykli seitsemän vuoden välein? Kummasti me tarvitsemme aina välillä elämäämme jotain muutosta. Joku muuttaa asuinaluetta, toinen työpaikkaa, joku alkaa opiskella ja toinen kehittää erilaisia uusia harrastuksia. Joillekin tämä tapahtuu pidemmällä ajanjaksolla ja toiset taas tekevät muutoksia elämäänsä vuosittain tai joka toinen vuosi. Muutos tuo uutta innostusta elämään.
Onko nyt sinun muutoskausi?
Iän myötä, kun katsoo elämäänsä taaksepäin, huomaa että siellä on ollut selkeitä muutoskausia. On hyvä ymmärtää sitä, että joidenkin jaksojen jälkeen haluamme muutosta elämäämme. Se antaa ymmärrystä omaa itseään kohtaan. Minulla oli selkeästi edellisen vuoden 2020 aikana tällaisen ajanjakson tuoma muutoskausi. Mitä muutin, no muutin kodin eri paikkaan ja erilaiseksi asunnoksi. Tämä muutos oli positiivinen itselleni, ja vaikutti rauhoittavasti elämääni. Muutos toi tyytyväisyyttä, innostusta ja iloa.
Ranskalaisen vallankumouksen aikaan aluksi kuukaudet ilmaistiin vain järjestysnumeroin, mutta myöhemmin niille annettiin nimet vuodenaikojen mukaan. Katolinen kirkko nimesi päivät pyhimysten mukaan, niin vallankumouskalenterissa päivät oli nimetty työkalujen, kasvien ja eläinten mukaan. Ylimääräiset viisi tai kuusi päivää vuoden lopussa lisättiin sinne, ja ne oli nimetty hyveiden mukaan.
Voisiko kuukaudet olla innostavampia?
Mitä jos kuukaudet olisikin nimetty ihan eri tavalla. Entä jos tammikuusta alkaen kuukaudet olisikin nimetty suunnittelu, innostus, ponnistelu, inspiraatio, motivaatio, ilo, valo, tsemppi, kannustus, kestävyys, tulevaisuus ja muutos. Innostaisivatko ja inspiroisivatko ne meitä tekemään innostavampia asioita kuukausittain? Entä jos jokaisella olisi juuri itselleen nimetyt kuukaudet, sekin voisi olla kiehtovaa ja innostavaa.
Voisi myös miettiä mistä viikon aloittaa. Onko kaikkien aloitettava se maanantaina? Minä itse tykkäisin aloittaa viikon jo lauantaina tai sunnuntaina. Itseasiassa ajattelinkin usein perjantaina jo aloittavani huomenna uuden viikon. Viikonloppu ei siis ole viikon päätteeksi vaan sen aluksi. Aloitan viikon tekemällä jotain hauskaa viikonloppuna. Vaikka kuinka pientä, mutta jotain mikä innostaa. Silloin on paljon hauskempaa lähteä uuteen viikkoon.
Ihan sama on kelloaikojen suhteen. Milloin alkaa aamu, milloin loppuu päivä, milloin on iltapäivä entä yö. Digitaalisuus on tehnyt elämäämme muutoksia. Kellokaan ei tunnu samalta, jos ei katso viisareita. En ole millään raaskinut luopua vanhanaikaisesta viisarikellosta, koska silloin aika tuntuu päivän aikana paljon konkreettisemmalta. Ihan kuten kunnon kalenteri, jossa on viikot, kuukaudet ja päivät. Viisarikellokin näyttää paremmin ajan kulumisen. Viisarikellosta myös näkee sekunnitkin, ja jokainen sekuntti on elämäämme.
Nyt on joka tapauksessa kohta vuoden viimeinen kuukausi. Nyt voi joulukuun aikana miettiä mitä halusi tältä vuodelta ja mitä haluaa ensi vuodelta. Millaisia muutoksia elämäänsä haluaa. Missä asioissa haluaa tehdä jotain eritavalla, ja kuinka rakentaa vuodesta itselle mieluisa?
Jos haluat hyvän ja toimivan kalenterin, löydät täältä KasvuStooriTM vuoden 2022 kalenterin.
Elämä on elämistä varten, sama mikä päivä, mikä kuukausi tai mikä vuosi.