Mistä on menestyvät yritykset tehty?
Näin itsenäisyyspäivää odotellessa oli ilo seurata uutisointia Slush:sta. Suomalaiset yritykset ovat saaneet viimeisen vuoden aikana 560 miljoonaa sijoittajilta rahaa. On todella mahtavaa, että myös ulkolaiset sijoittajat uskovat suomalaisiin yrityksiin ja yrittäjiin. Rahasta suurin osa on tullut ulkomailta, toki myös osa kotimaisilta sijoittajilta. Uutisen innoittamana aloin pohtia mistä on suomalaiset menestyvät yritykset tehty?
Kaivoin Leo Tolstoin ajatuksen onnellisuudesta, joka on ajatuksena viehättänyt minua. Se kuuluu näin ”Kaikki onnelliset perheet ovat toistensa kaltaisia, jokainen onneton perhe on onneton omalla tavallaan”. Voisiko tämä sama päteä myös yrityksiin. Ovatko kaikki menestyvät ja onnelliset yritykset samanlaisia? Entä yrittäjät jotka eivät onnistu, ovatko he onnettomia omalla tavallaan?
Mitkä asiat ovat vahvoja menestyvissä yrityksissä? Minkä varaan he pystyvät rakentamaan menestystä?
- Näillä yrityksillä on selkeä ja jatkuvasti etenevä prosessi kokeilujen tekemisessä. Ideoidaan, ideoita kerätään ja mietitään mitkä ovat toteutuskelpoisia, suunnitellaan, kokeillaan, kehitetään. Analysoidaan mitkä kokeilemiset onnistuivat ja mitkä taas epäonnistuivat. Mikä johti epäonnistumiseen. Kokeileminen on ketterää, eikä jäädä jumiin jos ei homma vörki.
- Tehdään asioita eritavalla, ei välttämättä kuten muut vaan mietitään ja ideoidaan kuinka tehdään eritavalla kuin muut.
- Valitaan työntekijöitä, jotka tukevat yrityksen osaamista. Mietitään millaista osaamista tarvitaan ja etsitään oikeanlaisia osaajia ja osaamista. Rakennetaan siis huipputiimi, jonka avulla voidaan tehdä nopeita kokeiluja ja löytää ratkaisuja.
- Pyritään automatisoimaan rutiinitöitä ja käyttämään aikaa kehittämiseen ja testaamiseen.
- Yrityksessä kannustetaan kokeilemaan, kehittämään ja uudenlaiseen tapaan tehdä. Epäonnistumista ei pelätä, vaan sitä suositaan enemmänkin. Jolloin tulee myös tuloksia, vaikka osa epäonnistuisikin. Annetaan ihmisille mahdollisuus oppia, koska epäonnistumisesta oppii ja saadaan uutta tietoa. Uuden tiedon ja oppimisen kautta osaaminen kehittyy ja seuraavaksi saatetaan jo onnistua.
.Nämä ovat asioita, joita on yleensä aina menestyvän yrityksen takana. Niiden startup yritysten, jotka ovat ponkaisseet itsensä maailman kartalle. Nämä yrityksien yrittäjät tietävät, että ei ole vain yhtä ainoaa oikeaa tapaa tehdä asioita. Heiltä löytyy mitä hulluimpia ideoita, ja vaikka tietoa eli dataa päätöksen teon pohjaksi löytyy, niin uskalletaan olla rohkeita ja kokeilla. Olisiko tästä hyvä esimerkki vaikka Wolt ja yrittäjä, joka tuon liiketoiminnan päätti aloittaa. Liikeidea on pieni osa menestystä. Sen toteutus ratkaisee tuloksen, ja tästä Wolt on myös erinomainen esimerkki.
Ollaan ylpeitä niistä suomalaisista yrityksistä, jotka ovat rakentaneet menestyksensä. Kannustetaan yrittäjiä kehittämään omaa liiketoimintaansa. Itsenäinen Suomi tarvitsee lisää rohkeita yrittäjiä, jotka uskaltava toteuttaa ideoita, kehittää ja kokeilla. Hakea rahaa tekemiseen ja myydä itsensä maailman kartalle.
Oikein hyvää itsenäisyyspäivää kaikille suomalaisille, kaikille suomalaisille yrittäjille, kaikille suomalaisille ideoijille ja kehittäjille.
Suomessa on tapana leimata menestyvät yritykset ja niiden johtajat onnekkaiksi. Fortumia auttoi energian hinta ja Konetta kova markkinakysyntä. Kaikista menestystarinoista ja niiden tekijöistä löytyy kuitenkin yhtäläisyyksiä.
On helppo arvioida liikeidean olevan menestyksestä ehkä 10%. Hyvä tai huono idea, toteutus ratkaisee lopputuloksen. Lähes millä tahansa terveellä toimialalla voi luoda menestyvän yrityksen toimimalla kilpailijoita paremmin. Näin myös toteuttamaton idea on periaatteessa arvoton. Ainakin siihen asti kunnes kannattava liiketoiminta on aloitettu.