Mitä olet mieltä asiantuntijan henkilöbrändäyksestä?
Onhan se niin, että meillä kaikilla on oma brändi. Joillakin ihmisillä on mielikuva minusta ja toisilla taas sinusta. Jokaisesta meistä on mielikuvia muilla ihmisillä. Asiantuntijabrändin rakentaminen alkaa siitä kun sinusta tulee asiantuntija. Rakentaminen on helppo aloittaa, kun valitsee itselle kiinnostavia ja merkityksellisiä aihealueita, ja tuo omia näkemyksiään tietoisesti muiden tietoon. Tässä kohtaa jos mietitään mikä tai mitkä kanavat ovat tärkeimmät, niin ei voi kuin todeta että linkkari ainakin on yksi tärkeimmistä rakentamisen kanavista asiantuntijalle. Kanavia voi kyllä käyttää kaikkia haluamiaan, ja näkyvyyttä pitää olla.
Asiantuntijabrändi vahvistaa kuvaa sinusta asiantuntijana, ja jos olet yrittäjä myös yrityksestäsi. Yritykset joissa on palkkatyöntekijöitä saattavat hyötyä työnantajabrändinä siitä, että työntekijät ovat aktiivisia somessa. Kyllähän silläkin on merkitystä kuka sinut löytää. Jos haluat vaihtaa työpaikkaa ja sinulla on asiantuntijabrändi olemassa muiden silmissä, on selvää että muutut myös kiinnostavaksi työnhakijaksi.
Pelkäätkö epäonnistumista?
Asiantuntija saattaa miettiä aloituksessa, että onnistunko, mokaanko, ymmärretäänkö minua ja uskotaanko asiantuntijuuteeni. Olenko uskottava? Tiedänkö tarpeeksi ja kiinnostaako ketään? Asiantuntijabrändin rakentaminen ei ole ”besservisseröintiä” eli yksisuuntaista opettamista ja asioiden esille tuomista. Brändin rakentaminen on viestintää ja parhaimmillaan se on keskustelua muiden kanssa, tiedonjakamista, omaa oppimista sekä erilaisen informaation käsittelyä.
Älä siis pelkää epäonnistumista. Aloita ja etene pienin askelin, keskustele, kommentoi ja jaa tietoa. Kirjoita, puhu tai videoi, mikä sinulle luontaisinta. Jos ei uskalla julkaista mitään, tuskin mitään tapahtuukaan. Brändin rakentaminen helpottaa markkinointia, jos olet yrittäjä. Asiantuntijabrändin rakentaminen voi olla myös kivaa. On kivaa kun herättää mielipiteitä, saa muut miettimään jotain asiaa, löytää itse erilaisia ajatuksia itsestään ja osaamisestaan. Aina ei tarvitse tiukkapipoisesti myöskään pysyä varsinaisessa asiassa. Voi myös tehdä kevyempiä juttuja väliin ja antaa itsestään jotain muuta.
Millaisia asioita kannattaisi miettiä henkilöbrändäystä aloittaessaan tai tehdessään?
Olen matkan varrella tehdessäni muille tekstejä, ja rakentaessani kuvaa kyseisestä ihmisestä julkisuuteen todennut aina että on oltava totuudenmukainen. Aito oman itsensä kanssa, jos yrittää rakentaa kuvaa joka ei ole aito, se huomataan ihan varmasti. Ainakin minusta hyvä henkilöbrändi on aina aito. Jos se on ristiriidassa sinun kanssasi (siis kuva ja oma persoonallisuus) tulee siitä epäluotettava kuva. Silloin markkinoit sellaista mitä et ole. Rakenna siis aidon itsesi varaan henkilöbrändiäsi.
Älä tuijota mitä muut tekevät
Älä yritä olla samanlainen kuin naapuri tai joku muu. Jos teet samaa mitä muut, niin se ei ole aito sinä. Eikä välttämättä toimi sinun kohdallasi. Seurata kannattaa eli tämä ei tarkoittanut sitä että et saa lukea tai katsoa yhtään mitään. Aina kannattaa seurata missä mennään, mitä muut tekevät ja millaista osaamista heillä on. Kannattaa kuitenkin tehdä omaansa. Kirjoittaa, puhua tai keskustella niistä asioista, joissa itsellä on osaamista.
Muita kannattaa kuunnella, mutta ei liikaa koskaan. Jos joku toteaa että miksi sinä tuollaista sanoit (tai kirjoitit), niin mieti uskotko itse siihen mitä toit esille. Älä latistu muiden kommenteista. Jos haluat seistä joidenkin asioiden takana, niin uskalla nostaa niitä asioita esille. Ei kannata pyydellä anteeksi, sitä että on olemassa ja haluaa tuoda itselle tärkeitä asioita esille. Mielipiteitä ja kommentteja riittää, niitä on niin paljon kuin on lukijoita tai katsojia, mutta kaikkia et luultavasti miellytä. Kaikki eivät ehkä pidä sinusta tai jutuistasi, mutta se ei haittaa. Et voi julkaista mitään, jos alat pelätä mitä muut ajattelevat.
Varaa aikaa, älä kuvittele suorittavasi maratoonia pikajuoksulla
Aidon ja kunnon henkilöbrändin rakennustyö kestää ja vie aikaa. Kuka tahansa voi nousta nopeasti tähden lentona esille, mutta kunnon asiantuntijabrändin rakentaminen vie aikaa. Se ei tapahdu hetkessä. Ihmisten kohtaaminen, näkymisesi, heidän hyväksyminen. kuinka näkevät osaamisesi, maineesi, sinut ihmisenä ja ammattilaisena. Heidän pitää tutustua sinuun, oppia näkemään mitä arvoa sinusta on heille ja millaista kanssasi on työskennellä sekä tehdä yhteistyötä.
Tutustuminen, ja se että sinut opitaan hyväksymään sekä koetaan hyödyllisenä asiantuntijana kestää, ja tässä kuukausi jos toinenkin on lyhyt aika. Sanoisin melkein että vähintään puolesta vuodesta – vuoteen on tehtävä ensin töitä ennenkuin oikeastaan mitään alkaa tapahtumaan. Joten ei kannata lannistua heti. Aina voi nousta tähdenlentona taivaalle, mutta siellä pysyminen vaatii töitä.
On myös uskallettava tehdä linjanvetoja asioiden suhteen, uskallettava ottaa kantaa välillä. Tämä ei tarkoita ”besserwisseröintiä” tai sellaista, mutta jos et uskalla mitään sanoa, et ehkä tee myöskään vaikutuksia. Kommentointi ja erilaisiin keskusteluihin osallistuminen on myös tärkeää. Näkyminen erilaisissa ryhmissä ja paikoissa. Voit tarjoilla kirjoituksia myös medioihin, muille blogeille ja asiantuntijafoorumeille. Niiden kautta rakennat omaa tunnettuutta.
Uskalla siis lähteä rakentamaan, ota askel kerrallaan ja tee pidemmän ajan suunnitelma. Allakoi aikaa asiantuntijabrändisi rakentamiseen. Älä ota itseesi jokaisesta kommentista, mutta rakentavasta kritiikistä opiksesi.
”Tekemätön vaikuttaa aina mahdottomalta ennen sen tekemistä.”
Nelson Mandela