Tunnetko vahvuutesi?
Olin kuuntelemassa tällä viikolla Joyllan mielenkiintoista luento aiheesta ”vahvuudet käyttöön”. Olen ollut pitkään kiinnostunut vahvuuksista sekä positiivisesta pykologista, jonka alan koulutuksen Joylla on tuonut viime vuonna Suomeen. Positiivinen psykologia on psykologian osa-alue, joka keskittyy ihmisen hyvinvointiin, vahvuuksiin ja voimavaroihin sekä näiden edistämiseen (Wikipedia).
Luennolla tuli esiin hämmästyttävä tieto, että noin 80 %:ssa yrityksissä keskitytään asioihin, jotka ovat pielessä ja vain 20 %:ssa yrityksissä keskitytään asioihin, jotka ovat kunnossa ja tuetaan organisaation vahvuuksia. Tuli heti mieleeni oma työura isossa organisaatiossa ennen yrittäjyyttäni ja kun kaivelin muistin sopukoita, näinhän se taisi olla jo silloinkin – herkemmin keskityttiin organisaation heikkouksiin kuin vahvuuksiin. Tästä asiasta on myös tutkimustuloksia olemassa, eli vahvuuksiin keskittymällä saadaan ja saataisiin paljon parempia tuloksia aikaiseksi. Toki en väitä sitä, että heikkouksilta tarvitsisi sulkea silmät ja ettei niille tarvitsisi tehdä mitään, mutta ilman tutkimustietoakin oma järki sanoo, että jos saadaan organisaatiosta sen vahvuudet parhaaseen käyttöön, lopputulos ei voi olla muuta kuin hyvä!
Omien vahvuuksien tunnistaminen on tärkeä asia. Niiden tunnistaminen ja hyödyntäminen saa nimittäin henkilössä aikaan innostusta, sitoutumista ja se antaa energiaa. Kyllä sen itsekin ihan käytännössä tietää, kun tekee asioita, jotka sujuvat, johon tuntee intohimoa ja joka tuntuu kiinnostavalta & innostavalta. Silloin saavuttaa parhaimmillaan flow-tilan ja tekeminen on supermielekästä. Tekemisestä saa energiaa ja ihan puhkuu intoa.
Vahvuudet on mielenkiintoinen asia myös yrittäjänäkökulmasta, joka minua yrittäjänä erityisesti kiinnostaa. Kuulemma vain noin 30 % ihmisistä tunnistaa vahvuuksiaan. Kaikilta meiltä kuitenkin omat vahvuudet löytyvät, ne tulisi vaan löytää ja tunnistaa. Mielenkiintoista olisi myös kuulla kuinka moni näistä ihmisistä, jotka vahvuutensa tunnistavat, hyödyntävät niitä esimerkiksi yrittäjyydessä. Ovatko yrittäjät miettineet omien vahvuuksiensa kautta yritystoiminnassaan, millaista yritystoimintaa he pyörittävät ja mihin suuntaan he sitä kehittävät, jotta esimerkiksi heidän ydinvahvuutensa pääsisivät oikeuksiinsa.
Meillä jokaisella on myös varmasti asioita, joissa haluaisimme kehittyä. Usein miellämme ne heikkouksiksi ja saatamme jopa sättiä niistä itseämme. Voimme myös jäädä ”vellomaan” heikkouksiimme, jolloin kiinnitämme niihin todella paljon huomiota ja mahdollisesti kaikki hyvät puolet sekä vahvuutemme jäävät huomaamatta. Kuten edellä mainitsin, on olemassa tutkimustuloksia, jotka osoittavat että kehittämällä ja näkemällä heikkouksien sijaan vahvuuksia, lopputulos on paljon parempi. Toki omaa mieltä kannattaa treenata, ihan kuten treenaamme fyysistäkin kuntoamme ja jos joku oma heikkous kovasti häiritsee, sitä kannattaa alkaa työstää ja kehittää itseään asian suhteen.
Löytäisitkö tämän postauksen luettuasi edes yhden vahvuuden itsestäsi? Jos se tuntuu vaikealta, pyydä että kollega tai ystävä nimeää sellaisen sinusta. Itse on usein vaikeaa nähdä metsää puilta, kun taas jollekin lähimmäiselle se on ilmiselvää. Netissä on myös paljon erilaisia testejä, joilla voit testata tätä asiaa. Meissä kaikissa on paljon hyvää ja useita vahvuuksia, ne pitää vain tunnistaa ja löytää sekä vaalia niitä. Löytää oma tapansa loistaa & kukoistaa!
Kiitos Joylla mielenkiintoisesta luennosta ja inspiraatiosta tähän postaukseen. Meikälästä kutsuvat syksyllä positiivisen psykologian opinnot, niin mielenkiintoinen ja innostava se on aiheena. En meinannut pysyä eilen penkissä, kun olin niin inspiroitunut luennolla, joten jatkoa seuraa – stay tuned!
Photo by Victor Freitas on Unsplash