Vahvistatko positiivista energiaasi? Mikä saa sinut ajattelemaan positiivisesti?
Suomen positiivisen psykologian yhdityksen mukaan positiivinen psykologia tutkii sitä, mikä saa ihmiset ja yhteisöt voimaan hyvin ja kukoistamaan. Lisäksi se tutkii elämän merkityksellisyyttä, innostusta, sisua, onnellisuutta sekä vaikeista tilanteista selviytymistä eli resilienssiä. Heidän sivuiltaan löytyy paljon mielenkiintoista luettavaa positiivisesta psykologiasta
https://www.sppy.fi/positiivinen-psykologia/
Törmäsin aikoinaan ratkaisukeskeiseen myyntiin tehdessäni myyntityötä ja silloin ymmärsin, kuinka suuri merkitys omalla suhtautumisellamme on. Varsinkin silloin kun on ratkottava haasteita, vaikeita ongelmia tai selviydyttävä erilaisista henkilökohtaisista tilanteista. Myöhemmin törmäsin positiiviseen psykologiaan, ja huomasin kuinka paljon sillä on yhteyttä ratkaisukeskeisen myynnin kanssa.
Ajattelin aiemmin, että asiat tapahtuvat elämässämme kohtalon voimasta.
Jossain vaiheessa aloin kuitenkin pohtia, että paljonko siinä on kohtalolla osuutta ja mikä on omaa tekemistäni. Vaikuttaako enemmän kuitenkin oma katseeni, joka tutkailee kaikkea, on kiinnostunut erilaisista asioista ja joka haluaa mennä eteenpäin.
Ajattelin myös aiemmin ja ajattelen edelleenkin, että ratkaisemalla asiakkaiden ongelmia ja auttamalla heitä rehellisesti, saan jatkettua asiakassuhdetta parhaiten. Heille ei tule kiinnostusta mennä kilpailijoille. Olen siis koko elämäni halunnut tehdä ratkaisukeskeistä myyntityötä tuotteita tai palveluitani tarjotessani. Asiakkaalla pitää olla tunne, että haluan oikeasti tehdä yhteistyötä hänen kanssaan ja auttaa häntä. Siksi yhdistän ratkaisukeskeisen myynnin ja positiivisen psykologian tässä kirjoituksessa. Minä koen ne hyvin samanlaisiksi asioiksi.
Minun mielestäni tämä ajatus siitä, että kaikkeen voi itse vaikuttaa, on yksi avain kaikkeen. Jos haluaa vaikuttaa asioihin, omaan elämäänsä, tekemiseensä, kannattaa vaan lähteä tekemään ja toteuttamaan asioita. Ihan kaikkeen ei tietenkään voi vaikuttaa. Sää on siitä hyvä esimerkki. Mutta omaan tekemiseen kyllä. Elämä on todella paljon kivempaa, kun siihen vaikuttaa positiivisuuden kautta. Eikä se pois sulje negatiivisia tunteita. Kyllä niitäkin saa olla. Ne eivät vain saa jäädä kaivertamaan, aiheuttaa käyttäytymiseen muita ihmisiä loukkaavia tai satuttavia tunteita. Olen juuri eilen nähnyt tällaisen tilanteen, joka aiheutti muille ihmisille harmia ja huolta. Miksi ihminen toimii näin, antaa negatiivisten tunteiden ottaa vallan ja antaa vaikuttaa niin paljon, että aivan syyttömät ihmiset saavat siitä kärsiä. En tiedä, mutta sellaisia me olemme.
Positiivisuus ei ole vain aina positiivisia korulauseita tai ylistyssanoja. Siten ei myöskään muututa oikeasti positiiviseksi. Se on ihan yhtä paljon vaikeita asioita. Oleellista on vain oma reagointi, oma suhtautuminen ja kuinka jaksaa nousta ylös. Varsinkin, jos kokee vakavan muutoksen, ongelman tai jotain sellaista joka aiheuttaa surua. Tällaisista tilanteista ”ylös nouseminen” vaatii voimia. Tässä positiivinen ajattelu minusta toimii erinomaisesti, kun oivaltaa oman mahdollisuuden vaikuttaa omiin ajatuksiinsa. Tätä ei voi kukaan muu tehdä toisen puolesta.
Myyntityössä voi myös hyvin noudattaa positiivista ajattelumallia. Jos asiakas ei innostu, osta tai kiinnostu, voi positiivisen suhtautumisen kautta miettiä syitä tähän. Eli toimia ratkaisukeskeisesti ja etsiä parempia ratkaisuja. Luultavasti ratkaisu ei siis ollut asiakkaalle toimiva. Eikä jäädä miettimään, että miksi se nyt ei ostanut.
Markku Ojanen on kirjoittanut sivuillaan ”positiivisella ajattelulla tarkoitetaan yleensä sellaista elämäntaidon opetusta, joka perustuu omien ajatusten kääntämistä positiiviseksi.” Täältä voi lukea halutessasi lisää: https://www.markkuojanen.com/psykologia/mita-positiivinen-psykologia-on/
Tämä elämäntaito antaa valtavasti voimaa ja energiaa. Tuottaa tulosta, helpottaa moneen asiaan suhtautumista sekä antaa energiaa ja voimia jaksaa. Edelleenkään se ei ole vain positiivisia sanoja. Tämä on sisäistettävä ja opetettava omille aivoille kuinka reagoi. Mitä ajattelee, mitä sanoo ja kuinka viestittää eteenpäin.
Positiivinen ajattelumalli ja energia suojaavat meitä. Emme uppoa pahimpiin suokohtiin yhtä syvälle. Vaikka jalka jäisikin vähän kiinni, se on helpompi vetää suosta ylös. Tätä minusta on positiivinen psykologia. Jokaisen omasta työkalupakista olisi hyvä löytyä keinoja positiivisen ajattelumallin muutokseen.
LYHYT TYÖKALUPAKKI:
- Tunnista ensin negatiiviset ajatukset. Lausu ne oikeasti ääneen ja kirjoita ylös. Vasta kun näet kirjoitettuna niin uskallat ehkä myöntää itsellesi, että kylläpä ajattelen negatiivisesti.
- Mieti mistä nämä ajatukset tulevat? Mistä ne johtuvat? Mikä on syynä siihen? Onko sinulla jotain, mikä aiheuttaa niiden syntymisen, esimerkiksi olet liian väsynyt jatkuvasti, et syö hyvin, sairauskierre, jotain epäonnistumisia vai mitä?
- Uskalla antaa itsellesi lupa olla myös virheellinen painos itsestäsi. Myönnä siis itsellesi, että sinulla on lupa tehdä virheitä. Et ole täydellinen. Jos olet epäonnistunut jossain aiemmin esimerkiksi jossain peleissä, niin älä kanna matkassasi vanhaa kokemusta vaan hanki uusi. Eli et ole välttämättä huono pelaamaan, ja jonkin uudenpelin kautta voit saada onnistuneen kokemuksen.
- Usko itseesi ja omaan tekemiseesi. Se mikä ei onnistu, tee jotain muuta. Älä kuitenkaan luovuta heti. Sano itsellesi ääneen, että kyllä minä osaan tämän. Tämä jo tuo sinulle paljon innostuneemman olon, ja innostunut ihminen onnistuu helpommin.
- Uskalla mennä sellaisellekin alueelle, joka ei ole mukavuusaluettasi. Tee jotain mitä haastaa vähän sinua ja saat kokemuksen, minä onnistuin. Niitä sinä tarvitset.
Et voi koskaan tietää, mitä kaikkea saat aikaiseksi, jos et yritä!