Vaivaako sinua ”aikaköyhyys”?
Luitko tämän jutun? Tänään sunnuntaina oli mielenkiintoinen juttu MTV:n uutisissa kuinka arjesta tehdään mielenkiintoisempaa ja onnellisempaa. Jutussa oli hyvät vinkit siihen kuinka tämä onnistuu. Löydät jutun tästä linkistä: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/oletko-jatkuvasti-poikki-tyoviikon-paatteeksi-nappaa-vinkit-joiden-avulla-lisaat-onnellisuuttasi-arjessa-merkittava-ero-jaksamisesi-kannalta/8628576#gs.pvugpz
Jutussa neuvotaan pitämään kirjaa ajasta sekä mitkä asiat/tekemiset tuntuvat onnellisilta. Tunnistamalla niitä asioita, jotka vaikuttavat itseen innostavasti ja tuovat energiaa. Työtehtävät kuten muukin tekeminen neuvotaan arvioitavaksi asteikolla 1-10. Kirjaamaan tietysti ensin ylös tekemiset puolen tunnin tarkkuudella, ja sitten antamaan arvio miltä tuntuu. Jutussa neuvotaan pitämään kirjaa 1-2 viikkoa omasta tekemisestä. Tuossa kannattaa tehdä tuon kahden viikon jakson mukaan, koska usein viikot eivät ihan ole veljeksiä , jolloin kahden viikon kirjauksella saa enemmän irti itselleen. Tämä on mielestäni hyvä ohje. Teemme niin paljon asioita autopilotilla, ja aika vain valuu eteenpäin. Pysähtyminen ja asioihin keskittyminen kunnolla antaa paljon enemmän sisältöä omaan elämään kuin rutiininomainen suorittaminen.
Toinen ohje jutussa on priorisoida tekemisiä
Kun on ensin tehnyt tuon ensimmäisen kohdan eli tietää mitkä tekemiset innostavat itseä ja tuovat energiaa. Voi alkaa priorisoida omaa aikaansa ja yrittää löytää enemmän aikaa sille mikä tuottaa hyvää ja onnellista oloa. Eli neuvotaan tähtäämään arjessakin laatuun eikä määrään.
Priorisoimalla enemmän omia tekemisiä, tuntuu että saa enemmän aikaiseksi. Lisäksi kokee hallitsevansa omaa tekemistään. Aika ei vain valu jatkuvaan tekemiseen, vaan keskittyy enemmän siihen mitä tekee. Eikä tekeminen tunnu niin väsyttävältä. Monesti liian täysi kalenteri aiheuttaa hapettomuuden tunnetta. Liian täyden kalenterin kanssa vain haukkoo happea kuin kala kuivalla maalla. Kun pitäisi miettiä mitä tekee? Tekeekö oikeita asioita? Voiko tekemistä keskittää niin että jäisi enemmän aikaa tehdä sellaisia asioita joista saa lisää energiaa?
Jutussa neuvotaan myös suojelemaan omaa ”prime timea”, ja tämä jos mikä on tärkeää. Jos aina joudut luopumaan omasta ajasta tai ajasta jonka koet itsellesi tärkeäksi muiden hyväksi tai erilaisten järjestettyjen tekemisten kautta, turhaudut. Alat haukkoa sitä happea, koska menetetty oma aika karkaa käsistä. Joten pidä kiinni niistä pienistä tai isoista omista hetkistä, jolloin teet juuri sitä mitä haluat. Toisinaan kotitöiden tekeminenkin on aivan ihanaa, kun saa tehdä niitä ihan omassa rauhassa ja kaikessa hiljaisuudessa. Mikään ei kuiski takaraivossa seuraavaa tehtävää.
Katso myös kohta ”pidä työmatka omana aikanasi”. Mieti kuinka sen vietät? Jutussa oli hyviä vinkkejä siihen, että ei anneta työmatkan muuttua työajaksi tai tylsäksi joka päiväiseksi ”pakkopullaksi”. Vietetään se nauttien siitä ajasta, tapahtuu se sitten millä kulkuneuvolla tahansa.
Tietoisempaa arkea ja omaa aikaa, siinä meille jokaiselle arkeen uusi ohje.