Vältä yrittäjyyden sudenkuopat – älä putoa heti alkumetreillä kyydistä
Yrittäjyys ja yrittäjänä toimimisen tehtävä on aika monialainen ja laaja. Yrittäjä joutuu ottamaan monta erilaista hattua päähänsä ja hoitamaan monta eri tehtävää yrityksessä. Hän on samaan aikaan toimitusjohtaja, myyjä, asiakaspalvelija, markkinoija, talousvastaava, tuotantotyöntekijä, siivooja. Tehtävä ei siis ole helppo, koska harva on kaikkien alojen osaaja.
Tärkeää on että substanssin osaamista liikeidean toteuttamiseksi. Mutta tämä ei yksinään riitä, on myös hankittava liiketoiminnallista osaamista hoitaa yritystoimintaa. Kaikkea voi oppia, ja erityisesti kannattaa hakeutua koulutukseen, jos oma osaaminen ei riitä kaikkeen. Ei kannata mennä aina ”peppu edellä puuhun”. Toisinaan tie nousee pystyyn jo ensimmäisen vuoden aikana, kun osaaminen ei riitä eikä ehkä osaa miettiä mitä ja millä tavalla pitäisi mennä eteenpäin. Moni asia ratkeaa kun hankkii osaamista. Yrittäjyyskoulutusta on koko ajan tarjolla, älä epäröi mennä koulutukseen jos haaveilet yrittäjyydestä. Monesti myös toimivalle yrittäjälle on erityisesti hyötyä lähteä välillä alistamaan omaa toimintaansa ja katsomaan hieman eri näkökulmasta yrityksensä toimintaa.
Millaista osaamista tarvitset?
Sinun on mietittävä kuinka myyt ja markkinoit yrityksesi palveluja? Kuinka saat riittävästi näkyvyyttä? Kuinka neuvottelet asiakkaiden kanssa ja hoidat asiakaspalvelun. Hinnoittelu ei ole taiteenlaji vaan matematiikkaa. Sinun on osattava hinnoitella tuotteet ja palvelut kilpailukykyisesti, mutta niin että kannattavuus on riittävä. Toimialan lainsäädännölliset asiat on myös tiedettävä sekä tietysti asiakastietojen tallennukseen liittyvät tietosuojan asiat.
Vähäisin asia ei ole yritystoiminnan rahoittaminen. Kuinka rahoitat investoinnit, jos niitä on. Miten saat alkuvaiheessa kulut ja oman palkan maksettua, jos rahaa ei tule vielä asiakkailta. Alkurahoituksen riittävyys kannattaa varmistaa. Laskelmia kannattaa tehdä. Suosittelen yleensä tekemään useamman skenaariolaskelman yritystoiminnasta. Tärkeää on tietää kuinka paljon ihan minimissään rahaa tarvitaan.
Kaikki kehittyy tänä päivänä nopealla tahdilla
Toimintaympäristö saattaa muuttua, jos suunnittelet liikepaikkaa, selvitä ihmeessä onko siihen alueelle tai taloon tulossa remontteja lähiaikoina. Ne voivat vaikeuttaa asiakkaiden tulemista tai jopa sulkea liiketoiminnan. Markkinat muuttuvat eli ihmisten kiinnostuksen kohteet. Valmistustavoilla ja -paikoilla saattaa olla isokin merkitys. Teknologia on tärkeä, jos ostaminen on yhtään vaikeaa tai mietityttää, saattaa jäädä ostamatta. Sinun on oltava aallon harjalla ja mukana menossa sekä mielellään vielä kävellä etunenässä asioissa.
Asiat eivät pysy ennallaan vaan muuttuvat. Mikään muu ei ole maailmassa varmaa kuin muutos. Sitä tapahtuu ja siihen on lähdettävä mukaan. Jos osaaminen alalla kehittyy, sinun on myös kouluttauduttava. Tietojesi ja osaamisesi on oltava ajan tasalla. Oltava mukana osaamisen kehittämisessä. Muuten jäät jalkoihin.
Mieti nämä asiat kunolla.
- Ammattitaitosi, mitä tulee kehittää tai tarvitsetko jotain osaamista lisää
- Yritysidea, liikeidea ja sen toimivuus. Kuinka se kantaa ja kantaako kuinka kauan
- Liiketoimintasuunnitelma, älä lähde yrittämään silmät sidottuina vaan tee kotiläksyt kunnolla
- Valitse itsellesi toimiva yritysmuoto
- Mieti näkyvyys, kuinka paljon sitä tarvitaan ja mistä otat aikaa sen tekemiseen? Tai tarvitset siihen ammattilaisia? Oletko varannut rahaa tähän?
- Markkinointi, jatkuvaa samoin kuin näkyvyys, kuinka ja miten toteutat
- Myyntityö, ilman myyntiä ei mene mikään kaupaksi. Kuinka teet myyntityötä itse vai ostatko? Tee selkeä myyntisuunnitelma ja pidä huoli asiakkaistasi.
- Pidä huoli itsestäsi että jaksat.
Mikäli haluat koulutukseen, voit katsoa esimerkiksi täältä ja lähteä mukaan katsomaan onko sinusta yrittäjäksi tai haluatko toteuttaa haaveesi.
Älä jää yksin mietteidesi kanssa, vaan puhu muille ja kysy neuvoa.