Vieraskynä – Apua apua – mistä lisää virtaa!
Energiansäätely on kokovartaloajattelua, jonka avulla voit virittää itsesi huippusuorituksiin ja tasoittaa menoa silloin kun mopo meinaa karata käsistä.
Mistä energiassa on kyse ja miten siihen voi vaikuttaa. Artikkelin lopussa muutama vinkki ja linkki jonka kautta voi oppia lisää!
Mikä energia?
Energia on se vaikutus tai muutos, jonka jokin systeemi aiheuttaa toisessa systeemissä, esimerkiksi vesikattila tulella. Kun sähkö on päällä, kattila kuumenee, joka puolestaan saa veden keihumaan ja jopa muuttamaan olomuotoaan vesihöyryksi. Mutta jos alumiinikattilan laittaa induktioliedelle, ei vaikutusta tapahdu vaikka kuinka ruuvaisi lieden nupit kaakkoon. Sähkö itsessään ei siis ole energiaa.
Ihminen saa energiaa pääsääntöisesti siitä mitä suuhunsa laittaa. Mutta ruoka itsessään on vain ruokaa. Kehon prosessit muuntavat sen muotoon, joka virtaa kaikkialle kehoomme nestevaihdon avulla. Kun näin tapahtuu, voimme hyppiä ja pomppia ja ajatella kaikkea mahtavaa. Se on sitä energiaa.
Voiko energiaa virittää?
Energian ja vireyden säätely on hermoston ja hormonien toimintaa, joka pitkälti tapahtuu tahdosta riippumattoman autonomisen hermoston kautta. Siihen emme suoraan voi vaikuttaa. Kehon säätelymekanismit ovat fiksuja, keho tekee päätöksiä sen mukaan mikä milloinkin olisi järkevää. Mutta meille ei tietysti aina sovi vetää päikkäreitä silloin kun keho niin sanoo, tai yrittää syömällä saada extra-energiaa tärkeään tapaamiseen.
Onneksi aina on vaihtoehto. Me voimme tunkea näppimme kehon ja mielen yhteispeliin.
Aivomme ovat sopeutuvat ja joustavat. Ne järkkäävät lennonjohdon tavoin asioita aina niin, että toiminta olisi optimaalia. Kehon ja mielen avulla me voimme tuottaa aivoille sellaisia viestejä, että se optimaali olisi sitä mitä me haluamme ja tarvitsemme.
Me tavallaan huijaamme tuota prosessia kehon, mielen ja ajattelun yhteispelillä.
Mistä energiansäätelyssä on kyse?
Energiansäätely on oman vireystilan hallintaa. Yksinkertaisimmillaan kyse on siitä, että mielen ja kehon keinoin yritetään vaikuttaa autonomisen hermoston säätelyyn. Yritämme saada sen reagoimaan sillä tavalla kuin meidän tarkoitusperiin sopii. Eli kun tarvitsen lisäpotkua, keho tuottaa sitä ja kun menee stressin puolelle, keho tasoittaa menoa. Kyse ei ole vaarallisesta poppaskonstista, vaan luonnollisesta ja tietoisesta toiminnasta. Kyllähän esimerkiksi lenkillä käyminen on samanlaista vaikuttamista. Kehosi rupeaa tuottamaan endorfiinia, joka tuottaa mielihyvää.
Energiansäätelyssä käytetään pieniä kehon ja mielen konsteja, joilla voi virittää energiaansa ja tarvittaessa tasoittaa sitä, jotta välttyy stressiltä. Tärkeää on, että keinovalikoimasta löytyy sellaisiakin keinoja, joita voi tehdä huomiota herättämättä vaikkapa palaverissa tai bussimatkalla. Aina kun on tarve.
Energiansäätelyn menetelmästä ja keinoista
Energiaa voi ladata, tasata, siirtää, virtauttaa, pulssittaa ja oppia näkemään hienovaraisia energioita ihmisten toiminnassa ja käyttäytymisessä.
Energiansäätelyssä voi käyttää monia erilaisia psykofyysisiä keinoja. Ne jakautuvat karkeasti neljään ryhmään:
• anatomiset (hermosto, hengitys, syke, nestevirtaus…)• kineettiset (liike, ryhti, asento ja tilantaju)
• mentaaliset (mielen ja ajattelun kautta ohjattavat)
• äänelliset (soundi, resonanssi, taajuus ja rytmi)
Tarvittavat kyvyt: havainnointi, keskittyminen ja kokemiskyky
Energiansäätely on taitoa kohdistaa energiaa ja sen käyttöintensiteettiä.
Kun pidät huolen kehon energian saannista ja levosta, voit alkaa käyttää energian ohjaamista ja keräämistä mielen tasolla. Kun mielen energian saa hallintaan, kokonaisvaltainen toiminta on energisempää ja tarkempaa. Ajattelu on järkevää ja selkeää.
Energiansäätely on osa laajempaa optimaalin olemisen ja tekemisen kokonaisuutta, johon liittyy oman olemisen ja tekemisen järjestäminen, hallinta ja kehittäminen.
Hienovaraiset energiat – ympäristön syväluku
Koska energiassa on kyse vaikutuksesta jonka jokin systeemi saa aikaan toisessa systeemissä, on selvää että ihmistenkin välillä tapahtuu energiavaikutusta.
Energiaa voi antaa ja vastaanottaa – ja valitettavasti myös varastaa. Kaikki ovat varmasti kokeneet tilanteita, joissa jonkun ihmisen kanssa on hyvä olla ja toisen kanssa tuntuu ärsyttävältä ja tapaamisen jälkeen on ihan uupunut. Toinen antaa ja toinen varastaa.
Kun oppii ymmärtämään energiaa, alkaa nähdä miten se vaikuttaa ihmisten välillä. Alkaa huomata toisten ihmisten vaikutuksia itsessään. Kyky empatiaan paranee. Energiaa voi alkaa liikutella ja ohjailla. Siitä ehkä on kyse kouliintuneen diplomaatin kyvyissä. Mutta jo ihan ruohonjuuritasolla kannattaa katsella ympärilleen ja havainnoida minkälaisissa energioissa ihmiset vierellä kulkee.
Vinkkejä energiapeliin:
Venyttele ja ojentele itseäsi. Vanhan ajan käsky “istu siivosti!” on karmea neuvo. Kun istut, venkoile ihan vapaasti joka suuntaan. Kuuntele kehoasi.
Hengitys ja ääni ovat helpoin portti saada jonkinlainen tuntuma energiaansa. Kokeile erilaisia hengitystapoja. Hymise pitkiä ääniä, kokeile vokaaleja. Kuuntele ja tunne äänen resonanssi kehossasi. Anna äänen virtailla. Soivalla sisätilalla voi hoitaa pahaa oloa, kiukkua, paniikkia ja väsymystä, Toni Wirtasen “Kipu lähtee huutamalla”-periaatteella.
Käytä sormia. Kun et voi venkoilla etkä virkata, jumppaa huomaamattomasti sormiasi, leikittele kynän kanssa tai tee kevyitä rummutusrytmejä. Sormista on todella hyvä yhteys aivoihin!
Itseään voi ohjata puhumalla, vähän niin kuin Rubber Duck Debugging -systeemissä. Eli jos tuntuu pöhköltä höpötellä itselleen, voi vaikka puhua kumiankalle. Puhumisen kautta ongelmat ratkeavat, mutta se myös auttaa meitä ryhtymään tekoihin ja selkeyttää sitä mitä milloinkin kannattaa tehdä ja miksi. Se antaa ryhtymisenergiaa.
Yleisohje: pienennä liikkeitäsi ja olemista kun tarvitset rauhaa ja laajenna kun tarvitset lisää voimaa.
Ja yksi parhaimpia tapoja pitää hyvää virettä yllä on motivaatio. Motivoinnissa auttaa ajattelun muotoilu ja luovuuden metataitojen osaaminen.Mitä paremmin oppii ymmärtämään energiaansa ja aivojen kapasiteettia sitä useammin voi auttaa itseään hankalissa voimattomuuden tilanteissa. Turha kuitenkaan masentua jos se ei aina onnistu. Me tarvitsemme myös huonoja hetkiä, riittämättömyyden ja voimattomuuden hetkiä. Ne antavat paljon dataa siihen, miten ajatteluaan voi kehittää parempien kokemusten saamiseksi.Energian säätelyllä voi ajoittaa huippuja otollisiin hetkiin, mutta jos kokoajan virittää täysillä, se kuluttaa ja puuduttaa. Paras teho syntyy vaihtelusta!
Avantgarde Akatemia aloittaa BoM Sync -verkkokurssin koeversion elokuussa 2019. Verkkokurssilla opit alkeita, joilla kehon ja mielen yhteispelin saa toimimaan optimaalilla tavalla. Jos haluat oppia lisää energiansäätelystä ja ottaa itsesi haltuun, tule mukaan!
https://avantgardeakatemia.fi/kampanjat/bom-sync-verkkokurssi/
Vieraskynä -kirjoittaja on Rea Pihlasviita – luovaa toimintaa ja kehollisuutta yli 35 vuoden kokemuksella. Rean tausta on taiteessa. Hän on tanssija, tanssipedagogi, mediataiteilija ja elokuvaohjaaja. Niiden lisäksi hän on toiminut musiikin, näyttämötaiteen ja kuvataiteiden alalla niin taiteilijana kuin tuottajanakin. Yli 35 vuoden kokemuksen myötä Realle on kehittynyt vankka kokemus luovuuden soveltamisesta ja kehollisuuden käytöstä. Valmennuksissa ja koulutuksissa hän käyttää kehittämiään menetelmiä, jotta ihmiset oppivat käyttämään itseään paremmin – niin työssä kuin arjessa.