Vieraskynä – Meidän oma Suomi valittiin onnellisimmaksi maaksi jo viidettä kertaa peräkkäin
Kansainvälinen World Happiness Report 2022 on jälleen julkaistu, ja listan kärjessä oli Suomi. Pohjoismaat oli muutoinkin hyvin edustettuna. Tanska toisena ja Islanti kolmantena. Raportissa tuli esille, että näissä maissa on vahva yhteenkuuluvuus, erinomainen tasapaino työ- ja perhe-elämän välillä sekä ilmainen koulutus ja terveydenhuolto.
Nämä perusasiat ovat elämässämme tärkeitä asioita. Korona on myös raportin mukaan vähentänyt onnellisuutta niissä maissa, joissa Covid-19-tartuntoja on ollut paljon ja rajoitukset ankarampia. Pääsimme ilmeisesti aika hyvin korona-ajan läpi. Nyt mitataan uudenlaista kriisiä ja kuinka se vaikuttaa meihin. Olemme sitkeää kansakuntaa, ja tottuneet selviämään. Selvästi emme lannistu helpolla.
Onko lupa olla onnellinen?
Toisinaan tuntuu siltä, että saako ihan oikeasti olla onnellinen? Pitäisikö onnellista oloa vähän jarrutella kaiken keskellä? Kiireessä, hektisessä työelämässä, kriisien keskellä ja ulkopuolelta tulevien vaatimusten keskellä tuntuu välillä siltä, että eihän sitä nyt voi olla niin onnellinen. Onnellisuus kuitenkin tulee niin pienistä arkisista asioista, että joka päivä löytyy syitä onnellisuuteen. Toisinaan mietin itse, että yrittääkö oma mieli estää olemasta onnellinen? Olen tullut siihen tulokseen, että kyllä sitä ihan itsekin lannistaa omia onnellisuuden tunteitaan.
Onnellisuuden taustalla on positiiviset asiat. Onneksi oman itsensä käyttäytymistä ja tunteita voi ohjata tietoisesti. Ulkoiset vaikutukset, kuten nyt meneillään oleva sotatilanne, vaikuttavat tunteisiimme. Ne tulevat iholle ja aiheuttavat huolta. Myös ympärillä olevat ihmiset, asiat, tekemiset vaikuttavat tunteisiimme. Onnellisuus lähtee itsestämme. Uskaltamalla olla sitä mitä olemme, ei sitä mitä muut haluavat meidän olevan. Tekemällä niitä asioita, joista kokee itse hyvänolon tunteita.
Oman itsensä tunteminen, mihin asioihin reagoi ja mitkä vaikuttavat lamaannuttavasti tai tekevät sisällesi tunteiden myrskyä, on hyvä tunnistaa. Voi olla myös että piilottelemme sisällemme sellaisia kipeitä kohtia, jotka olisi hyvä antaa tulla esille. Myös tietoisesti voi suunnata tekemistä niihin asioihin, jotka luovat hyvää oloa sekä antavat positiivisen fiiliksen. Olen itse oppinut, että jos jokaiseen päivään tulee löytää jokin positiivisen tunnetilan antava asia tai tekeminen, ja päivä tuntuu paljon onnellisemmalta. Silloin päivääni mahtuu myös negatiivisia uutisia, haasteita, ongelmia ja nämä eivät vie kaikkea energiaani, jonka olen saanut onnellisuuden tunteesta. Lisäksi minusta onnellisuuteen liittyy kiitollisuus. Iltaisin nukkumaan mennessäni pohdin itsekseni kolme asiaa, mistä sen päivän lopuksi olen kiitollinen.
Älä luovu unelmistasi ikinä – tee itsesi kanssa onnellisuussoppari
Unelmat ovat niitä, joista voi haaveilla, ja ne vaikuttavat selvästi tunnetiloihin. Unelma tai haave siitä mitä haluat, kulkee matkassa ja antaa tarkoitusta joillekin tekemisille. Siksi niistä ei kannata luopua. Niitä kannattaa suunnitella ja unelmoida. Asiat, joista unelmoit, voivat olla vaikka kuinka pieniä, mutta toteutuessaan ne tuovat onnellisuutta elämään.
Unelmat ovat polttoainetta, jota tarvitsemme elämäämme. Kun polttoainetta voi aina lisätä välillä, jaksaa pysyä käynnissä. Tee itsesi kanssa soppari joka päiväisestä onnellisuushetkestä. Noudata tätä sopparia päivittäin, kehitä jokaiselle päivälle joku juttu, joka tekee sinut onnelliseksi. Nyt kun kevät tulee, niin minun onnellisuussopparissani lukee, että saan joka päivä viettää rauhallisen kävely- tai ulkoiluhetken luonnossa tai onnellisen kahvihetken luonnon keskellä sitä tarkastellen. Istua ja vain nauttia hiljaisuudesta, omasta seurastani ja olla onnellinen ja kiitollinen. Se voi olla näinkin pieni asia. Minusta onnellisuus syntyy arjen pienistä asioista ”normaali oloissa”, tarkoitan ei pelon tilanteessa kuin Ukrainassa tällä hetkellä.
Jos löydät unelman, löydät kyllä keinot toteuttaa sen, kun se on jotain mitä todella haluat.
Salme Kortelainen