Vieraskynä – Mitä vaaditaan hyvään elämään tai tässä tilanteessa, edes kohtuulliseen elämään ja mielenrauhan säilymiseen?

Joka tuutti tarjoaa tietoa ja tulosta ikävistä asioista, lietsoo pelkoa ja viljelee skenaarioita laidasta laitaan. Minä uskon, että en ole yksin, kun ajattelen, että nyt jotain muuta, kiitos! Katse elämään, mitä siitä saa irti, ei kaikkeen kamalaan, mitä voi olla tulossa.

Elämä on nyt ja tässä – yhtään ihmisten inhimillistä kärsimystä ja vallitsevaa tilannetta vähättelemättä, elämä ei kaikesta huolimatta ole pelkkää sairastamista tai sen sen pelkoa. Täysi totuus varmasti on se, että koko totuus ei ole auennut silmiemme eteen, paljon tapahtuu vielä, mistä emme ole tietoisia, mutta tilanne ei valtavalla murehtimisella kuitenkaan muutu helpommaksi. Realistinen, terve varustautuminen ja asioiden tiedostaminen on tärkeää ja paikallaan, mutta pelon lietsominen ei sitä tee. Suuri osa ihmisistä voi kuitenkin hyvin, miksi pelkkään pelon lietsomiseen kulutetaan niin paljon aikaa ja mediatilaa, kun voisimme realistisesti tunnistaa, että suuri osa ihmisistä voi kuitenkin hyvin! Jaksaa tehdä asioita, uskoa tulevaan ja nähdä siellä paljon hyvää. Kun keskitymme siihen mikä on huonosti, keskitymme myös luomaan lisää huonoa myös sinne missä asiat eivät vielä ole niin huonosti.

Nyt on aika tehdä jotain mistä on unelmoinut aikoja, mille ei koskaan ole ollut aikaa.

Aika rikkoa rajoja, rutiineja, etsiä jotain mikä kiinnostaa, keskustella, löytää uusia näkökulmia ja tehdä asioita, joista joskus on kokenut kiitollisuutta, intoa tai tyydytystä.

Kun alkaa nauttia pienistä asioista, niistä aluksi pienistä puroista, muodostuu lopulta suuri virta ja kirkas vesistö, josta voi ammentaa iloa.

Nyt on aikaa muistella mikä lapsena sai innostumaan, kaivaa naftaliinista piirrustustarvikkeet, kutimet tai alkaa vaikka veistelemään puu-ukkoja, mitä tahansa. Opiskella asioita, joista on haaveillut aikoja, oppia, kuunnella ja pohtia.

Vaikka fyysinen maailma asettaa rajat, mielen sisällä rajoja ei ole.

VOINKO VAIKUTTAA ELÄMÄÄNI?

Kun lähtee liikkeelle pienin askelin, eteneminen on lempeämpää. Ihan aluksi voi tutkia, millainen olo on kun herää aamuisin? Onko olo levollinen ja utelias edessä olevaa päivää kohti? Mitä kaikkea saa tehdä, kokea ja luoda?

Vai alkavatko aamut ahdistuksella, myös silloin kun poikkeustila ei ole päällä- vedät peittoa pääsi päälle ja odotat kauhulla tulevaa päivää, olisipa jo ilta..

Huomaatko, ettei elämä olekaan sitä, mitä siltä odottaa? Totuus ei vastaa kuvitelmaa. Rehellinen oman elämän tutkiminen ei aina ole mukavaa, mutta kannattavaa se aina on. Kuinka helposti sitä lähteekään elämään jonkun toisen elämää, toteuttamaan jonkun muun toiveita ja pettymään siihen, kun elämä ei tunnukaan ”omalta”.

Voi toki olla, että on ympäröinyt itsensä ihmisillä, jotka kokevat samaa, mutta tässä tapauksessa vertaisryhmä vain pahentaa tilaa. On tärkeä tietää, että on olemassa valtava määrä ihmisiä, jotka odottavat innolla tulevaa päivää.

Kun ympäröi itsensä näillä positiivisesti elämään suhtautuvilla ihmisillä tai aluksi edes kiinnittää huomion heihin, alkaa huomaamaan, kuinka eri tavalla asioihin voi suhtautua.

Jokainen herää aamulla, mutta suhtautuminen elämään on erilainen, näin ollen myös kokemus elämästä, on erilainen. Mitä voisi oppia, mitä haluaisi oppia? Millaista elämää voisi elää?

SELITTELENKÖ?

Usein huomaa selittelevänsä elämää muille, ehkä myös itselle? Kuinka kaikki elämässä on hyvin, eikä edes kaipaa muutosta, on aivan tyytyväinen nykyiseen. Elämä on onnellista ja pelotonta, vaikka oikeasti ei ole sitä.

Mitä jos aluksi ihan hiljaa kuiskaten tunnustaisi itselleen, että joku osa elämästä kaipaa lähempää tutkiskelua? Edes aluksi ihan vähän?

KAIKKI SE ON NORMAALIA!

On hyvä muistaa, että jokainen ihminen kaipaa apua. Joskus, jokainen kokee jollain elämänalueella ahdistusta, tuskaa, muutoksen tarvetta, tuuletusta, keskustelua tai vaihtoehtoisia tuoreita näkökulmia. Se on inhimillistä, se on tervettä omasta elämästä vastuunottoa, ei heikkoutta.

Jos uskottelee itselleen kaiken olevan kunnossa, silloinkin kun se ei ole, sulkee mahdollisuuden onneen, sulkee edestään hyvinvoinnin oven

.

ASENNE

Jos tapana on takertua elämän negatiivisiin tapahtumiin, asioihin, jotka olisivat voineet mennä paremmin, tilanteisiin jotka ovat ikäviä, asioihin, sanoihin ja tapahtumiin, joissa on jotakin korjattavaa, koko elämä tuntuu selviytymistaistelulta.

Samalla tavalla, kuin kiinnittää huomion negatiivisiin tapahtumiin, voit kääntää katseen ja nähdä saman tilanteen positiivisen puolen tai edes neutraalin. Mikä opetus tähän ikävään kokemukseen sisältyy? Mitä voisin oppia tästä?

Koskaan ei ole niin pahaa tapahtumaa, ettei siinä olisi jotain hyvääkin. Jos hyväksyy tämän, voi oppia näkemään haastavienkin tilanteiden positiiviset puolet, opit ja elämän antamat koulutukset.

Positiivisuus ei tarkoita, että sulkee silmät negatiivisilta asioilta. Se tarkoittaa vain, että ei anna negatiivisuuden vallata koko mieltä ja ajattelua.

ON PALJON MITÄ SINÄ VOIT TEHDÄ VOIDAKSESI PAREMMIN!

Tässä muutama ihana pieni tehtävä, miniaskel kohti onnellista sinua, joita voit testata.

Kun haluat puhua, olet valmis, olen tässä. Ota yhteyttä!

TEHTÄVÄ 1

Kiitollisuus on loistava keino vahvistaa omaa positiivista ja valoisaa ajattelua. Voit olla kiitollinen vaikka siitä, että sai herätä sängystä, ajattele, näin yksinkertaista se on. Ei herännyt ojasta.

Voi olla kiitollinen, että sai nukkua yösi rakkaiden kanssa samassa talossa.

Kiitollinen, että on ruokaa, läheisiä, kirjoja, osaamista, mitä kaikkea?

Voit olla kiitollinen kynttilän valosta, kauniista kodista, lakatuista varpaankynsistä, kohteita on loputtomasti.

Kiitollisuus on tapa katsoa maailmaa, ei sen ihmeellisempää ja kiitollisuus kasvaa sitä käytettäessä.

  • KIRJOITA joka ilta nukkumaan mennessäsi 3-5 asiaa, joista olet kiitollinen kuluneen päivän aikana. Ota lapset mukaan, kertokaa jokainen asioita, joista olette kiitollisia. Pian huomaa, että onnellisuus syntyy pienistä asioista.

TEHTÄVÄ 2

Kyllästynyt elämässä vallitsevaan tilanteeseen? Ihmisen tehdessä päivästä toiseen samoja asioita, on enemmän kuin luonnollista, että tylsistyy? Päivästä toiseen tv:n uutisia, täysin oppinut koronasta etu- ja takaperin, osaa ulkoa tilanteiden vaihtelut ja pysyy ajan tasalla paremmin kuin tarvitsisi? Millaisen tunteen se aiheuttaa kehoon ja mieleen? Ahdistuneen? Levottoman? Pelottavan?

Kehomme ja mielemme kaipaavat stimulointia, haasteita, kokemuksia, positiivisia tunteita, ilon aiheita. Jos joka päivä tullessa töistä kotiin, myös tavallisen arjen pyöriessä, käy sohvalle ja katsoo ainoastaan tv:tä, ei ihme, jos on kyllästynyt.

Mitä voisit tänään tehdä toisin?

Luo itselle sadepäivän-lista, joka sisältää kaikkea ihanaa ja onnellisuutta tuovaa tekemistä, mikä on aina saanut sinut hymyilemään. Kaiva lista esiin kun päivä näyttää mustalle ja mikään ei tunnu luistavan. Hemmottele itseäsi – olet taatusti ansainnut kaiken hyvän!

TEHTÄVÄ 3

Tunnista omat haitalliset ajatuksesi. Seuraavan kerran, kun negatiivisyys valtaa mielesi tee seuraavat kolme huomiota:

  • Valitse mikä tahansa mieltäsi vaivaava ajatus. Esim.: Nyt on tylsää. En saa tehtyä mitään. Olen huono….
  • Muotoile ajatus uudelleen, esim.: Minulla on ajatus, että on tylsää. Minulla on ajatus, etten saa mitään tehtyä. Tunnen, että olen huono.
  • Lopuksi, eriytä itseäsi vielä hieman pidemmälle, lisää kolmas ajatus, esim.:

Huomaan nyt ajattelevani, että minulla on tylsää. Huomaan, että minulla on ajatus, etten saa tehtyä mitään. Nyt huomaan ajattelevani, että olen huono.

Ja ihan lopuksi käännä ajatus aivan päälaelleen:

Olisipa ihanaa, jos ei olisi tylsää! Olisipa ihana, jos olisi ajatus, että saan tehtyä asioita! Olisipa ihana, jos ajattelisin, että olen hyvä!

Huomaat, että ajatukset ovat vain ajatuksia ja voit muuttaa ja muokata niitä. Niitä ei tarvitse ottaa vastaan totuuksina tai faktoina. Voit tutkia ja haastaa ajatuksia. Voit valita jatkossa vain itsellesi hyödylliset ajatukset!

Rakkautta, valoa ja etähalauksia kaikille – elämä on tässä, elä sitä!

Jätä kommenttisi