Vieraskynä – Myötätuntoinen mieli

Nyt jos koskaan tarvitsemme myötätuntoa elämäämme. Asiat jotka rajoittavat ovat kaukana hallitsemisemme piiristä. Epätoivo, epäusko, paniikki, lamaannus ja viha, pettymys ja tuska ovat osa arkipäivää.

Kykenemättömyys vaikuttaa omaan elämään luo joskus halun luovuttaa, joskus sotia kaikkea vastaan. Kokemus siitä ettei pysty hallitsemaan, on kokonaisvaltainen. En osaa pysty tai kykene, olen huono, tyhmä ja arvoton. Ei tästäkään tule yhtään mitään, ihan turha edes yrittää. Luovutan, koska olen surkimus, koska mistään ei kuitenkaan tule mitään.

Ahdistaa, hävettää, surettaa, paras piiskata itsestä jotain irti, etten täysin jämähdä paikalleni.

On tehtävä enemmän töitä, lähdettävä shoppailemaan tai vaikka juomaan, ehkä syön tuskaani tai alan siivoamaan raivoisasti, niin pääsenpähän edes näistä kamalista tunteista eroon.

Kuulostaako tutulta?

Jokainen kokee ikäviä tunteita. Jokainen kokee kaikenlaisia tunteita. Ne eivät ole vääriä tai sinä et ole väärä kokiessasi niitä.

Tunteet ohjaavat meitä, mutta niitä ei ole pakko totella tai uskoa, seurata tai ottaa aina kovin vakavasti.

Tunteet yrittävät ohjata meitä tekemään oikeita valintoja, mutta perustuvat usein menneisyyden kokemuksiin ja ohjautuvat kovin helposti samoille urille.

Aika usein meidän on vaikea havaita kuitenkaan tunteitamme ja ohjaudumme autopilotilla toimimaan kuten aina ennenkin. Ja tulos on myös sama kuin aina ennenkin. Olemme tottuneet toimimaan kepin avulla, kiristämään ja lyttäämään mieltämme, olemme oppineet kohtelemaan itseämme, kuten meitä on kohdeltu. Jos emme ole tulleet tutuiksi oman myötätuntomme kanssa, saatamme pelätä muuttuvamme sen seurauksena laiskoiksi.

Kuitenkin myötätunto itseä kohtaan on samaa kuin asennoituisimme olemaan ystävällisiä ja lempeitä parasta ystäväämme kohtaan. Usein suomme sen helposti muille, mutta itseämme ruoskimme vailla armoa.

Usein ihmisen onkin helpoin tutustua omaan myötätuntoiseen puolensa sen kautta, että minähän osaan olla muille myötätuntoinen ja salliva. Minussa on siis myötätuntoinen osa. Sitten voidaan harjoitella, että kuinka sen voisin kääntää itseeni?

TEHTÄVÄ 1:

  1. Asetu istumaan. Ota muutama iso sisään ja uloshengitys.
  2. Avaa rintakehäsi ja tunne hengityksesi.
  3. Tuo mieleesi joku läheinen ystävä, jota kohtaan tunnet lämpöä ja jota kohtaan olet ystävällinen vaikeinakin hetkinä.
  4. Mieti sitten, miten voisin olla tänään itseäni kohtaan ystävällinen?
  5. Jos kohtelisin itseäni, kuin kohtelen muita, miten olisin itseni paras ystävä, kuinka toimisin?
  6. Millä kaikilla tavoin voisin toimia itseäni kohtaan ystävällisesti, olla itselleni oma paras ystäväni?

ITSESUOJELU

Ihminen on ikään kuin ohjelmoitu evoluution kuluessa kiinnittämään huomiotaan uhkiin, ihan hengissä selviämisen nimissä. Meille on kehittynyt loistava uhka- ja itsesuojelujärjestelmä, vaikkakin tänä päivänä yhä useammin ja useammin se aiheuttaa vain enemmän ongelmia ja suuria vaikeuksia.

Tämän lisäksi, että pelkäämme ja varomme, myös haluamme paljon. Mieli on täynnä tahtoa, tavoitteita ja päämääriä. Mutta ongelmaksi muodostuukin se, että vaikka saisimme ja saavuttaisimme paljon, emme osaa nauttia asioista.

Asenne ja asennoituminen ovat avainasemassa onnellisen ja iloisen elämän luomisessa, sekä siitä nauttimisesta. Myötätunto on ymmärrystä, että aina löytyy vielä parempaa, isompaa ja hienompaa, toinen toistaan mahtavampia  keinoja saattaa mieli luulemaan, että ulkoinen tekee onnelliseksi. Kuitenkin se, että on tyytyväinen vähään, nauttii hetkestä jossa elää ja tekee elämästään riittävän hyvän, voikin olla askel kohti todellista onnea.

Sadepäivien kohdalla myötätuntoa onkin havaita, että jokaisella on näitä päiviä. Ei minun tarvitse lietsoa tai suitsia itseäni syvemmälle suohon, jokainen kokee samoja tunteita. Ilon päivinä myötätuntoa on havaita, että näin. Minäkin saan osakseni hyvää, nautin tästä – tiedostan ja huomaan hyvän.

KUINKA VOISIN HYVÄKSYÄ ITSENI SELLAISENA KUIN OLEN?

Olemme aika taitavia kritisoimaan itseämme, syyllistämään ja vähättelemään, olemme oppineet sen jo lapsuudessa. Lisäksi kulttuuri vahvistaa pärjäämistä, vähättelyä ja liiallisen itsekehun pelätään edelleen aiheuttavan enemmän haittaa kuin hyötyä. On parempi varautua pahaan kuin toivoa liikoja, pessimisti ei pety. Mutta kun elämme negatiivisessa mielenmaisemassa, päivästä toiseen toistellen itsellemme sitä kuinka emme osaa tai pysty, puremme itseämme nilkkaan ja kaivamme kuoppaamme yhä syvemmäksi.

Syyttelevällä mielellämme toki on hyvä tarkoitus, varoittaa, olla hereillä ja turvata selustaa, mutta sen keinot ovat varsin huonot. Kun kerrot itsellesi päivästä toiseen ettet pysty, alat pian uskomaan siihen ja siitä tulee totuus josta käsin katselet elämääsi, josta käsin teet valintasi ja tulkintasi.

MYÖTÄTUNTO

Myötätunto on kykyä osoittaa lämpöä, välittämistä, myötätuntoa toiselle, ottaa sitä vatsaan ja antaa myös itselle. Se vähentää samaistumista tunteeseen, auttaa säilyttämään yhteyden toiseen ja kannattelee tilanteessa niin itseä kuin toista. Itsemyötätunto on kykyä huomata kärsimys eli asia tai tunne, jota pyrkii välttelemään ja sitä, että on halukas lievittämään tätä kipua. Myötätunto on jokaisessa meissä oleva taito, mutta jos se ei ole päässyt vahvistumaan ja kasvamaan elämän varrella, sitä onneksi voi harjoitella. Kuitenkin, pysyessään tietoisena siitä, mitä kokee ja kohtaa, alkaa huomata myös sen mitä itse tarvitsee palautuakseen ja ladatakseen omaa jaksamista. Se että pitää itsestä huolen, on itsemyötätuntoa parhaimmillaan.

ISOT PAINEET

Jokainen tunnistaa niskassa olevat vaateet, omat, perheen, yhteiskunnan ja työn sekä vapaa-ajan. On myös paljon mitä haluaisi, mutta jotenkin aika on vain rajallista. Pitäisi, täytyy, on pakko, kuuluvat jokaisen sanavalikoimaan enemmän tai vähemmän. Ei ole ihme että kuormittuu. Kuitenkin valinta on oma. Voin, jos tahdon. Kuitenkin omat vaatimukset voivat muuttua liian painaviksi. Hyvistäkin asioista voi tulla ikäviä, onnen tavoittelusta taakka ja silloin jos koska, myötätunto omii paikkaansa.

MYÖTÄTUNTOINEN ASENNE

Meillä jokaisella on osaamista myötätunnosta. Oletko joskus auttanut lähimmäistä, tarjonnut apuasi, antanut aikaasi, halannut tai sanonut, että ei hätää, minä olen tässä. Olet siis osoittanut myötätuntoa toista kohtaan.

TEHTÄVÄ 2:

Nyt voisit miettiä, mitä voisit tehdä itsesi hyväksi, kun on vaikeaa?

-lämmin suihku, liikunta, metsäkävely, puhuminen, saunominen, huumori, musiikki… jotain muuta?

MIETI mikä viimeksi auttoi, kun sinulla oli vaikeaa? Kirjaa ylös 5 suosikkiapuasi.

JÄMÄKKYYTTÄ

Itsemyötätunto voi olla avuksi monenlaisissa tilanteissa, tutkimusten mukaan itsemyötätuntoiset ihmiset ovat keskimäärin tyytyväisempiä elämäänsä, parisuhteisiinsa ja kokevat vähemmän masennusta verrattuna henkilöihin, jotka suhtautuvat itseensä kriittisesti.

Itsemyötätuntoiset kestävät myös vastoinkäymisiä paremmin lannistumatta ja ottavat enemmän vastuuta omista virheistään sekä ovat jämäkämpiä tarpeen tullen.

Mielen voi opettaa myötätuntoiseksi. Se voi ottaa hieman aikaa, mutta on todettu, että jo muutaman viikon päivittäinen harjoittelu vahvistaa myötätuntolihaksiasi.

Ensin on hyvä havaita esteet.

TEHTÄVÄ 3

  1. Mikä estää minua ottamasta viisauden käyttööni ja ymmärtämästä, että asiat eivät ole aina ihan niin kuin itselleni väitän?
  2. Jos olen kovin ahdistuva ja sellaisena itseäni pitävä, pelottaako minua se, millainen olisin, jos olisin hieman rennompi?
  3. Kaikki mikä päässäsi liikkuu Ei ole totta, voit katsoa sitä tutkien.

ON NIIN PALJON MITÄ SINÄKIN VOIT TEHDÄ VOIDAKSESI VIELÄ PAREMMIN!

Voisitko sinäkin irtautua loputtomasta suorittamisen virasta ja vaatimuksista suhtautumalla itseesi myötätuntoisemmin, kohtelemalla itseäsi kuin kohtelisit hyvää ystävää, myötätuntoisesti.

TEHTÄVÄ 4

  1. Tehdään hetki myötätuntoisen mielentilan kuivaharjoittelua;)
  2. Palaa hetkeksi tehtävään 1, miten sinä kohtelisit parasta ystävääsi.
  3. Ajattele, että kohtaat itsesi samalla myötätuntoisella asenteella.
  4. Harjoittele tämä myötätuntoinen asenne sisälläsi eri tilanteissa arjessa.
  5. Esim.
    1. Kuvittele että teet jonkin teon, joka on sinulle hyväksi, mutta kovin epämiellyttävää ja jonka mieluusti välttäisit (pyykinpesu, jämäkän pyynnön esittäminen, ei:n sanominen ym.)
    1. Valitse joku tilanne, näe mielessäsi miten tartut tilanteeseen jämäkästi, mutta itseäsi myötätuntoisesti tukien.
    1. Kannusta itseäsi kuin kannustaisit rakasta ystävääsi. Hei, hyvin se menee, pystyt kyllä ja sitten on aikaa puuhailla muuta. Ensin voi tuntua vaikealle, mutta pystyt siihen kyllä. Anna pienen hymyn nousta kasvoillesi ja ystävällisesti, mutta jämäkästi ohjaa itsesi läpi arjen hankalan tilanteen.
  6. Ja kun tätä harjoittelua olet tehnyt mielessäsi, voit siirtyä tositoimiin aitoihin arjen tilanteisiin.

TSEMPPIÄ JA VOIMIA HARJOITTELUUN!

PYSTYT SIIHEN, OLET RIITTÄVÄ JA RAKASTETTAVA JUURI TUOLLAISENA KUIN OLET!

Kun tuntuu, ette pärjää yksin ja haluat puhua, olen tässä. KAUKAA TAI LÄHELTÄ, ETÄYHTEYDET OVAT KOVASSA KÄYTÖSSÄ.

Ota yhteyttä!

Lempeyttä ja valoa kaikille – elämä on tässä, elä sitä!

Katja Kykkänen / Hyvänolon Omimo / fb ja  insta / katjakykkanen@gmail.com

Jätä kommenttisi