Vieraskynä – Yrittäjä, muistathan huolehtia hyvinvoinnistasi?
Yksi yrittäjän tärkeä työkalu menestyvän yrityksen kehittämisessä on oma terveys ja jaksaminen. Jos omasta hyvinvoinnista ei huolehdita alkaa jaksaminen, työteho ja työn mielekkyys pikkuhiljaa laskea. Väsyneenä keskittyminen on heikompaa, teemme enemmän virheitä ja otamme suurempia riskejä kuin levänneenä. Mitä paremmin me itse voimme, sitä paremmin yrityksemmekin voi.
Menestyvän yrittäjän hyvinvoinnin kulmakivet ovat monipuolinen ravinto, itselle sopiva liikunta ja riittävä palautuminen. Tarkastelemme tässä vähän tarkemmin liikuntaa ja palautumista hyvinvoinnin ja jaksamisen näkökulmasta. On syytä kuitenkin laajentaa liikunnan käsitettä koskemaan kaikkea liikettä päivän aikana. Hyvinvoinnin kannalta hikijumppaa tärkeämpää onkin päivän aikana tapahtuva arkinen aktiivisuus ja passiivisen istumisen katkaiseminen.
Liikunnan vaikutus jaksamiseen
Liikunnan aikana verenkierto, hermosto ja kehon hormonitoiminta reagoi samantapaisesti kuin psyykkisen stressin seurauksena. Säännöllinen liikunta voi näin ollen johtaa ns stressiadaptaatioon, mikä tarkoittaa että ihminen sietää myös psyykkistä stressiä paremmin, esim. työpaikallaan. On osoitettu että liikkuvilla henkilöillä on matalammat stressitasot työpäivän aikana verrattuna henkilöihin jotka eivät liiku, ja että kaikenmuotoinen ja -tehoinen liikunta vähentää työuupumuksen riskiä.
Etenkin kovatehoinen liikunta lisää stressihormonien eritystä, ja sen takia sitä voi olla syytä välttää jos työ- tai elämäntilanne on muuten hyvin stressaava. Silloin hyötyy erityisesti matalatehoisesta liikunnasta, mikä tuo myönteisiä vaikutuksia palautumisen ja jaksamisen suhteen. Matalatehoinen liikunta voi olla esim. kävelyä tai erilaiset kehonhuoltolajit kuten pilates ja jooga.
Ulkoilun ja luontoliikunnan hyvinvointivaikutukset ovat varsinkin stressaavassa elämäntilanteessa hyvää vastapainoa työlle. Luonnossa oleminen vähentää tehokkaasti stressihormonien eritystä kehossa ja laskee verenpainetta. Tutkimusten mukaan luonnossa liikkuminen tuntuu kevyemmältä ja kynnys lähteä liikkumaan on matalampi kuin vastaavassa sisäliikunnassa. Matalatehoiset lajit kuten sauvakävely tai rauhallinen pyöräily on hyvä tapa kasvattaa fyysistä peruskuntoa, josta on suurta hyötyä myös työelämän jaksamiseen.
Palautuminen työkuorman vastapainona
Kuormituksen ja palautumisen välinen tasapaino on jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta olennaisen tärkeää. Pieniä palautumisen hetkiä voi helposti lisätä työpäivään työn tauottamisella. Jo muutama syvä ja rauhallinen hengitys aktivoi parasympaattista hermostoa, eli kehon lepo- ja palautumisjärjestelmää. Mitä kuormittavampi ja aktiivisempi päivä on ollut, sitä tärkeämpää on myös rauhoittaa keho illalla hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa. Hyvän yöunen tärkeyttä ei voi korostaa tarpeeksi.
Liikunta voi häiritä seuraavan yön unia, mutta parantaa palautumista pidemmällä aikavälillä. Uni häiriintyy liikunnasta eniten henkilöillä joilla on huono peruskunto, eli säännöllisesti liikkuvilla unen häiriintyminen on vähäistä. Parempi peruskunto ja säännöllinen liikunta johtaa tehokkaampaan palautumiseen unen aikana, ja myös parempaan palautumiseen rasituksesta yleisesti.
Jaksamista ja loppuunpalamista voi ajatella kahtena vastakkaisena napana, ja yrittäjä liikkuu näiden kahden navan välissä. On olemassa resursseja jotka vievät yrittäjää kohti jaksamisen napaa, kun taas riskitekijät vievät kohti loppuunpalamisen napaa. Säännöllinen liikunta, hyvä peruskunto, palautumiskyky ja psyykkisen stressin siedettävä taso ovat resursseja jotka vievät kohti jaksamisen napaa. Liikkumattomuus, huono peruskunto, sietämätön psyykkinen stressi ja puutteellinen palautuminen vievät kohti loppuunpalamista.
Liikuntaa ja palautumista kannattaa ajatella mahdollisuuksina, jotka tekevät meistä vahvempia ja menestyneempiä yrittäjiä. Ne ovat yrittäjien supervoimia jotka auttavat yritystä kukoistamaan. Miten sinä voisit tuoda arkeesi hieman lisää liikettä ja työn vastapainoksi parempaa palautumista? Sopiiko arkeesi työmatkapyöräily, voisiko kahvittelun sijaan kuulumisia vaihtaa kaverin kanssa sulkapallon lomassa, piristäisikö afrotanssin kuumat rytmit tai nostaisiko lasten kanssa temmeltäminen hymyn huulillesi? Kaipaatko palautuaksesi omaa rauhallista aikaa vai lataatko akkusi hyvien ystävien kesken? Tapoja liikkua ja palautua on yhtä monta kuin yrittäjääkin.
Mimmi Haila Fysioterapeutti ja PhysioTrainer www.fysiomimmi.fi | Hedvig Lundsten PhysioTrainer, pilatesohjaaja www.pthedvig.wordpress.com |